تنها مردم سوریه حق دارند درباره آینده اسد تصمیم بگیرند
معاون امور عربی آفریقایی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید: تنها مردم سوریه حق دارند درباره آینده بشار اسد تصمیم بگیرند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما ، حسین امیرعبداللهیان در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی المیادین در پاسخ به این سوال که آیا در نشست وین دو شرکت می کنید یا آن را تحریم می کنید؛ گفت: مشارکت ما در نشست وین دو به این مساله ارتباط دارد که این نشست یک نشست واقعی و متکی به نظر ملت سوریه باشد. اما اگر در ماورای این نشست قرار باشد بدون هماهنگی قبلی با همه شرکت کنندگان در این نشست برخی دیدارها صورت بگیرد ما ترجیح می دهیم تنها در نشستی شرکت کنیم که واقعی باشد و سازمان ملل متحد در برگزاری آن نقش اساسی داشته باشد و تحت نظارت این سازمان صورت گیرد. ما ترجیح می دهیم در نشستی شرکت کنیم که حقوق ملت سوریه حفظ شود.
ما اخباری داریم که حاکی از آن است که در نشست آتی وین بدون مشورت و هماهنگی با همه طرف ها، احتمال دارد نشست های مقدماتی برگزار شود. از این رو ما با برگزاری هرگونه نشست مقدماتی آن هم بدون مشارکت همه کشورهای موثر در این نشست که از قبل بر سر حضور آن ها توافق صورت گرفته است موافقت نمی کنیم و خارج از چارچوب بندهای نه گانه بیانیه ای که دو هفته پیش در وین صادر شد و وزرای خارجه شرکت کننده در آن نشست با آن موافقت کردند هیچ گونه اقدامی را نمی پذیریم.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران بر اساس برنامه از پیش تنظیم شده برای همراهی رئیس جمهور محترم باید راهی قاره اروپا باشد. از این رو مساله مشارکت در نشست وین دو یا عدم مشارکت در این نشست در دست بررسی است. مشارکت یا عدم مشارکت ما در این مرحله از نشست وین به برخورد دیگر طرف ها با این نشست بستگی دارد و همچنین به اثبات اینکه طرف های مختلف حاضر در این نشست دارای دیدگاه های مثبت و واقعی درمورد نشست وین باشند بستگی دارد. در نتیجه هیچ یک از بازیگران این عرصه نباید به صورت خودسرانه اقدام بکنند. اگر کشوری بخواهد خودسرانه و خارج از توافقی که در نشست گذشته وین صورت گرفته است اقدام بکند و دست به دیدارهای جانبی بزند یا بخواهد مزاحمتی برای روند طبیعی این نشست ایجاد کند باید بگوییم که ما حاضر نیستیم تحت هیچ شرایطی در این نشست شرکت کنیم.
ما اطلاعاتی کسب کرده ایم که این اطلاعات تایید می کند طرف آمریکایی به همراه برخی کشورها به دنبال این هستند که بدون گرفتن نظرات دیگر کشورها ترتیباتی را برای نشست تنظیم کنند. ما هیچ ترتیباتی خارج از توافق نشست وین یک را برای گفتگوهای حاشیه ای و گفتگوهای پشت پرده نمی پذیریم و فقط در نشست وین دو در صورتی شرکت خواهیم کرد که تمام توافقات وین یک در نشست وین دو مورد بحث قرار بگیرد و هرگونه تصمیمی حتی در مورد جزئیات باید با حضور و مشورت همه طرف های ذی ربط انجام شود. اما اینکه ایران شرکت می کند یا نه و اینکه وزیر خارجه ایران در نشست وین دو شرکت می کند یا نه همه این مسائل به این بستگی دارد که مطمئن شویم که نشست وین دو با مشورت همه طرف ها صورت می گیرد و قبل از آن هیچ نشست محرمانه و خارج از توافقی تشکیل نشود.
در یک هفته گذشته آمریکا و برخی کشورها بدون اینکه نظر سایر شرکت کنندگان در نشست وین یک را بگیرند در خصوص تشکیل یکسری کمیته ها با یکدیگر مشورت داشته اند و تصمیم هایی گرفته اند که ما این تصمیم ها را نمی پذیریم. اگر آمریکا بخواهد به این صورت عمل کند نشست وین دو برای حل سیاسی بحران سوریه در این مسیر سازنده نخواهد بود. اما چنانچه همه چیز بر اساس تصمیم هایی باشد که در نشست وین یک گرفته شد و امور بر مبنای نقش آفرینی سازمان ملل متحد پیش رود و به نظر مردم سوریه توجه شود، جمهوری اسلامی ایران موضوع را مورد بررسی قرار می دهد.
وی در پاسخ به این سوال مجری شبکه تلویزیونی المیادین که پرسید شما از مسکو می آیید نظر مقامات مسکو درباره مطالبی که شما بیان می کنید چیست؟ گفت: ما با مسکو دارای دیدگاه های مشترکی در خصوص وضع سوریه هستیم. گفتگوهای مفید و سازنده ای با نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور خاورمیانه داشتیم و در مورد مسائل مختلف منطقه از جمله مسائل فلسطین و انتفاضه سوم فلسطینیان، اوضاع یمن، مسائل سوریه و وضع منطقه خاورمیانه و خلیج فارس گفتگو کردیم.
در خصوص ارائه راه حل سیاسی برای بحران سوریه در نشست وین دو، تبادل نظر داشتیم. ما تاکید کردیم که هیچ تصویبی خارج از چارچوب نشست وین و بدون حضور یکایک شرکت کنندگان در جلسه نباید اتخاذ شود. ما به دوستانمان در مسکو صراحتاً اعلام کردیم اگر آمریکا و برخی بازیگران بخواهند خارج از قاعده مورد توافق بازی دیگری را ارائه دهند ما با آن بازی همراهی نخواهیم کرد. ما با هرکسی همراهی خواهیم کرد که در چارچوب حقوق بین الملل باشد و به اراده ملت سوریه احترام بگذارد و از سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم حمایت واقعی بکند. ما همچنین معتقدیم که تنها راه برای حل بحران سوریه راه حل سیاسی است.
مایلم صراحتاً بگویم برای همه بازیگران، کشورهای منطقه و فرامنطقه ای، حضور ایران در نشست وین یک فرصت طلایی و مهمی بود. نشستن همه بازیگران منطقه ای و بین المللی که در عرصه سوریه تاثیرگذار بودند بر سر یک میز در نشست وین یک و با حضور نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه، فرصت کم نظیری ایجاد کرد. اگر آمریکایی ها بخواهند برخی خطاها را مرتکب شوند و از نشست وین دو سوءاستفاده بکنند جمهوری اسلامی ایران در چنین نشستی شرکت نخواهد کرد اما اگر رای و نظر یکایک شرکت کنندگان در نشست وین مورد توجه قرار گیرد و از همه مهم تر به این مساله توجه شود که ما قرار نیست به جای مردم سوریه تصمیم بگیریم بلکه همگی باید تلاش کنیم زمینه ای فراهم شود که سوریه امن شود، سوریه خالی از تروریسم شود، سوریه در مسیر دموکراسی قرار گیرد و مردم سوریه قادر باشند آینده کشورشان را تامین کنند. از این رو ما با هرگونه مداخله بیگانگان در امور سوریه مخالف هستیم و با همکاری همه کشورها در تلاش برای کمک به سوریه و مردم سوریه جهت دستیابی به راه حل سیاسی هستیم.
برای ایجاد راه حلی برای بحران سوریه چهار ایده و طرح روی میز وجود دارد. ایده نخست مربوط به پیشنهادهای استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه است. طرح دی میستورا مجموع ایده هایی است که هم نکات مثبت دارد و هم نکات منفی دارد. ایده دوم مربوط به جمهوری اسلامی ایران است که در مورد آن ما با طرف های مختلف گفتگو کرده ایم و بویژه در این ایده ها مهم بود که نقطه نظرات حکومت سوریه را نیز داشته باشیم و بتوانیم با یک طرح سیاسی واقع بینانه کار را پیش ببریم. در نشست وین یک طرف آمریکایی ورقه ای ارائه کرد که این ورقه که مورد مناقشات فراوان قرار گرفت و همچنان ورقه مورد نظر آمریکا هم مطرح است. در عین حال دوستان ما در مسکو نیز ایده هایی را مطرح کرده اند که ما روز گذشته با میخائیل باگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه در خصوص این ایده ها گفتگو کردیم. ایده های تهران و مسکو در خصوص ایجاد راه حل سیاسی برای بحران سوریه کاملاً مشترک است. در چگونگی پیگیری اهداف هم نزدیک به هم هست.
ما در آینده نزدیک جزئیات بیشتر ایده های دوستانمان در مسکو را بررسی می کنیم.
در نشست وین یک فاصله زیادی میان دیدگاه های طرف های شرکت کننده در این نشست وجود داشت. برخی از کشورها از جمله عربستان سعودی به صورت غیر دموکراتیک و غیرقابل قبولی به صراحت می گفتند که ما آماده نیستیم که بشار اسد در یک روند انتخاباتی تعیین وضعیت شود. وزیر خارجه عربستان اصرار داشت که بشار اسد بدون توجه به انتخابات باید از قدرت کنار برود.
این نادیده گرفتن رای و نظر مردم سوریه یکی از مسائل اختلافی موجود در نشست وین بود. همچنین متاسفانه عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی دیدگاه های غیرسازنده ای را در جلسه مطرح می کرد که ما نسبت به این نوع رفتار تحفظ داریم و این رفتار را رفتاری غیرسازنده می دانیم.
در خصوص بخش دیگر از نشست باید گفت که عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی اتهام های بی پایه و اساسی را به جمهوری اسلامی ایران نسبت داد که محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به صورت صریح و قاطعی به این اتهام های واهی سعودی پاسخ داد. بخش عمده ای از اتهام هایی که عادل الجبیر به ایران نسبت می داد اتفاقاً به خود عربستان بر می گشت. و آن ها متهم اصلی بودند و نه ایران.
در مورد مساله مبارزه با تروریسم، در خصوص اینکه چه گروه هایی باید به عنوان گروه های تروریستی شناخته شوند اختلاف نظر وجود داشت. قرار است این مساله مورد بحث قرار بگیرد البته اگر مسیر این نشست مسیر درستی باشد و آمریکایی ها با رفتارشان آن را به شکست نکشانند.
ما تصور می کنیم آمریکا با رفتار شتابزده و نادرست عمداً به دنبال به شکست کشاندن این نشست است و تلاش می کند روش های دیگری خارج از چارچوب نشست وین دنبال کند.
در خصوص ضرورت پیگیری راه حل سیاسی برای حل بحران سوریه ما به طور کلی با اتحادیه اروپا توافق نظر داریم. گفتگوهایی که ما در این زمینه با فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل داشتیم گفتگوهای سازنده ای بود.به طور مشخص فرانسه معتقد به پیگیری راهکار سیاسی در سوریه است اما در خصوص آینده سوریه و وضع بشار اسد میان تهران و پاریس اختلاف نظر وجود دارد.
سفر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به فرانسه فرصت جدیدی برای گفتگو در خصوص مسائل مهم منطقه و بویژه مساله مبارزه با تروریسم و گروه های تندرو و حل فصل سیاسی بحران های منطقه است.
ما در خصوص سوریه و بویژه در مورد امور اساسی در سوریه هیچ اختلاف نظری با روسیه نداریم. ما و آن ها معتقدیم روند سیاسی باید در سوریه آغاز شود. ایران و روسیه معتقدند که هم زمان با روند سیاسی در سوریه، مبارزه با تروریسم نیز باید با جدیت در این کشور دنبال شود و طرفین اتفاق نظر دارند که فقط مردم سوریه باید درباره آینده بشار اسد از طریق انتخابات تصمیم بگیرند.
تجاوز سعودی به یمن رو به پایان است
معاون امور عربی آفریقایی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: تجاوز سعودی به یمن رو به پایان است.
حسین امیرعبداللهیان در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی المیادین در پاسخ به این سوال که آیا این مطلب درست است که یکی از وزرای خارجه شرکت کننده در نشست وین یک خشمگینانه گفته بود « ما در این نشست هر آنچه را ظریف می خواسته محقق ساختیم» یا اینکه گفته بود « ما به اینجا آمده ایم تا پاسخ مثبتی به خواسته های ظریف بدهیم»؛ گفت: بله یکی از وزرای خارجه شرکت کننده در نشست وین پس از آنکه نظرات منطقی ایران در بیانیه پایانی نشست وین گنجانده شد و به دیدگاه ایران در این بیانیه توجه شد، از آنجا که دیدگاه های ایران مورد قبول آن وزیر خارجه نبود این سخنان را بیان کرد.
محمد جواد ظریف در نشست وین یک به صورت منطقی مواضع صریح و روشنی را بیان کردند و در مقابل زیاده خواهی های برخی از کشورهای شرکت کننده در نشست وین ایستادند. در عین حال به رفتارها و درخواست های غیرمنطقی و خارج از چارچوب حقوق بین الملل برخی وزرای خارجه، پاسخ های منطقی دادند. خط قرمز محمد جواد ظریف این است که هرگونه تصمیمی که در نشست وین گرفته می شود باید به تامین امنیت منطقه و مبارزه با تروریسم کمک کند و تقویت سیاسی در سوریه را تقویت کند و دیدگاه های ملت سوریه را مورد توجه قرار دهد.
امیرعبداللهیان در پاسخ به این سوال که سرنوشت حجاج مفقود شده ایران و بویژه غضنفر رکن آبادی سفیر سابق ایران در لبنان به کجا کشید؛ گفت: اولاً ما بار دیگر بر مسئولیت عربستان در قبال این حادثه و فاجعه تلخ تاکید می کنیم.
ما در دیدارهایی که با مسئولان غربی طی هفته های گذشته داشته ایم وقتی به آن ها می گفتیم که بیش از هشت هزار حاجی ایرانی و غیر ایرانی در فاجعه منا جان باخته اند تعجب می کردند. چرا که عربستان سعودی راجع به آمار کشته شدگان منا راحت دروغ گفت و واقعیت را در اختیار افکار عمومی قرار نداد. عربستان در مورد برخورد با این حادثه کوتاهی کرد و نسبت به پیگیری این حادثه هم وظایف قانونی خود را به خوبی انجام نداد. ما همچنان بیست و پنج مفقود از این فاجعه داریم. سرکنسول ایران در جده دو روز پیش گفتگوهایی با مقامات ارشد وزارت بهداشت و حج عربستان سعودی انجام داده است. ما منتظر نتیجه تست «دی ان ای» هستیم. اما عربستان سعودی بسیار کند و غیرمسئولانه عمل می کند.
غضنفر رکن آبادی به استناد اظهارات یکایک شهود به صورت زنده به آمبولانس عربستان منتقل شده است و زمانی که وارد آمبولانس شده است زنده بوده اند ما ایشان را زنده از مقامات عربستان سعودی می خواهیم. با توجه به جایگاهی که ایشان داشته اند و سفیر سابق ما در بیروت بوده اند و از مدیران ارشد وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران بوده اند سرنوشت ایشان برای تهران حائز اهمیت است. در عین حال وضع یکایک مفقودان این حادقه را تا آخرین لحظه و تا تعیین وضعیت شان به دقت دنبال می کنیم.
هیچ یک از خانواده های مفقودان حاضر نیستند نسبت به سرنوشت پاره های تن شان کوتاهی صورت گیرد. اگر این افراد جان باخته اند خانواده های آن ها نمی خواهند که آن ها در عربستان دفن باشند و امیدوارم با وعده هایی که عربستان سعودی داده است هرچه سریع تر وضع مفقودان را روشن کنیم. اما سعودی ها هم با اصل فاجعه سهل انگارانه برخورد کردند و هم در پیگیری این فاجعه سرعت لازم را ندارند و تصور می کنند به مرور زمان نیازی به ارائه گزارش به جهان اسلام ندارند. عربستان سعودی باید به صراحت گزارش واقعی از این حادثه منتشر بکند. باید همه مسئولان سعودی که در این قضیه مقصر بوده اند تحت پیگرد قرار بگیرند.
عربستان باید مسئولیت خود را در قبال این حادثه تلخ، این حادثه عظیم و سوء مدیریت کارگزاران عربستانی در حج بپذیرد. آن ها باید با شفافیت با موضوع برخورد کنند تا تضمینی باشد برای امنیت حجاجی که به سرزمین وحی سفر می کنند.
مجموعه اخباری که ما در اختیار داریم حاکی از آن است که در یمن امکان ادامه عملیات نظامی وجود ندارد. در واقع زمان برای ادامه تجاوز عربستان سعودی علیه مردم مظلوم یمن پایان یافته است. همانطور که از ابتدای بحران گفتیم یمن هیچگونه پیروز نظامی نخواهد داشت. و تنها راهکار برای حل بحران یمن راهکار سیاسی است.
ما در گفتگوهایی که هفته پیش با اسماعیل ولد شیخ احمد داشتیم با وی درباره ضرورت تقویت روند سیاسی در یمنگفتگو کردیم .
اسماعیل ولد شیخ احمد ابراز امیدواری کرد که طی روزهای آینده مذاکرات یمنی-یمنی از سر گرفته شود. البته ما از برخی مقامات کشورهای منطقه و خارج از منطقه اخباری دریافت کرده ایم که از نزدیک شدن به زمان توقف تجاوز سعودی به یمن خبر می دهد.
ما معتقدیم یمن متعلق به همه گروه های یمنی است و مداخله گران خارجی در یمن اگر به دنبال اهمیت خود هستند باید دست از مداخله در یمن بردارند. شکسته شدن محاصره انسانی و ضرورت کمک های انسان دوستانه به مردم یمن از دیگر موضوع های مورد توجه بود. به اینکه گفتگوهای سیاسی شروع بشود خوش بین هستیم و به اینکه عربستان سعودی از کارشکنی های خود و تجاوزش به یمن دست بردارد تردید داریم.
اولاً اگر از من بپرسید نتیجه هفت ماه حملات نظامی عربستان سعودی و برخی کشورهایی که با سعودی در یمن همراهی کردند چیست؛ می گویم: عربستان سعودی عدن را تصرف کرد و در اختیار القاعده و داعش قرار گرفت. سعودی ها قادر نبودند عدن را حفظ کنند و در نتیجه امروز القاعده و داعش بر عدن تسلط دارند. و این فاجعه جدیدی در منطقه ما محسوب شده و به رشد فزاینده تروریسم کمک می کند.
کشته شدن هزاران یمنی، زخمی و آواره شدن چند صد هزار یمنی از دیگر دستاوردهای عربستان است.
نا امن شدن شهرهای مرزی و برخی مناطق عربستان سعودی نتیجه تجاوز عربستان به یمن است از این رو عربستان در بعد نظامی نه تنها دستاوردی نداشته است بلکه این پیام تثبیت شد که عربستان قادر به پیروزی نظامی در یمن نبوده است و نخواهد بود.
گروه های یمنی، انصارالله و سایر گروه های یمنی نقش مهمی در حفظ امنیت منطقه در مبارزه با تروریسم دارند.
گروه های یمنی که در مبارزه با تروریسم و القاعده نقش آفرینی کرده اند سرمایه مهمی برای یمن آینده هستند و همه یمنی ها باید در مسیر سیاسی در کنار هم قرار بگیرند و آینده یمن را بسازند.
ما حقیقتاً هیچ دخالتی در امور منطقه و از جمله یمن نداریم. ما در یمن نه مستشار نظامی داریم و نه آنجا نیروی نظامی داریم و هیچگونه سلاحی به یمن ارسال نکرده ایم. در یمن آنقدر سلاح وجود دارد که همه عشایر مسلح اند. در یمن آنقدر سلاح وجود دارد که قادر به صادرات سلاح به دیگر کشورها هستند. از این رو حتی اخبار بی اساسی که در چند مرحله منتشر کردند که نیروهای سپاه پاسدران جمهوری اسلامی ایران در عدن دستیگر شدند کذب محض بوده و ما هیچ مداخله ای در یمن نداریم. اما هر کمکی که بتواند به مردم یمن برای مبارزه با تروریسم، برای صلح و ثبات و امنیت یمن و برای ایجاد یمنی که با همه همسایگانش در صلح و آرامش به سر برد به عمل خواهیم آورد.
معتقد هستیم یمنی که در نتیجه گفتگوهای یمنی یمنی شکل بگیرد به نفع امنیت عربستان سعودی نیز خواهد بود. ما امنیت عربستان سعودی و امنیت منطقه را موضوع مهمی در منطقه می دانیم. زیرا امنیت مفهومی یکپارچه است و نمی شود کشوری را ناامن نگه داشت و منطقه را امن نگه داشت. همه ما از همدیگر سود می بریم، همه ما از یمن امن، از عراق امن، از سوریه امن و از لیبی امن سود می بریم و باید برای استفاده از ظرفیت های منطقه ای در ایجاد منطقه امن، آباد و با ثبات تلاش کنیم.
ما فکر می کنیم راه حل بحران یمن سیاسی است و آینده این کشور متعلق به همه یمنی هاست. جنگ جز زیان برای همه طرف ها و مردم یمن هیچ نتیجه ای در پی نخواهد داشت.