به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران ، عید نوروز در مازندران ، دارای رسم و رسوم زیادی است که "مادر مِه" یکی از رسم های جالب مردم در مناطق مختلف این استان است.
نوروز با همه زیبایی ها در نخستین روزش با برپایی آیین سنتی "مادرمه" در خانه های مازندرانی ها پا گشا می شود.
بر اساس این رسم سنتی و قدیمی که به اعتقاد مازنی ها ، "مادرمه" نوعی شگون به شمار می رود از دقایقی قبل از تحویل سال نو ، شخصی که مورد قبول خانواده از لحاظ خوش یُمنی است در بیرون از منزل با سینی ای که در داخل آن یک جلد کلام الله قرآن مجید ، آب و سبزه قرار دارد منتظر لحظه تحویل سال می ایستد ، آن شخص (مادرمه گر ) اولین فردی است که وارد خانه می شود و بر درگاه منزل و یا کنج خانه، آب می ریزد و سایر اعضای خانه به رسم مژدگانی، عیدی در سینی قرار می دهند.
نحوه انتخاب مادرمه معمولا" بر اساس استخاره خواهد بود و به اعتقاد قدیمی ها، مادرمه خوب، سال خوبی را برای ساکنان منزل رقم می زند.
یکی از کارشناسان مردم شناسی مازندران با اشاره به اینکه در شب سال تحویل برای اعلام آن از شلیک گلوله و خواندن اذان استفاده می کنند، گفت: مادرمه اولین فردی که وارد خانه بعد از تحویل سال می شود می گویند که این از آیین های سنتی مازندرانی هاست که به همراه گل، سبزه، آب و آیینه به نشانه میمنت، برکت و خوشبختی را به داخل خانه می آوَرَد.
امیرآقایی افزود: "مارمه" یکی از زیباترین رسم های به جا مانده از دوران باستان می باشد که متاسفانه در بسیاری از اقوام ایرانی منسوخ شده ولی در بین مردم مازندران این رسم هنوز پابرجاست.
وی با بیان اینکه بزرگان فامیل برای عیدی به بچه ها، تخم مرغ رنگی پخته می دهند، اذعان داشت: بچه ها با تخم مرغ های عیدی خود، بازی "مرغنه جنگی" راه می انداختند و هر کدام برنده می شدند سر تخم مرغ را با انگشت سبابه و شصت سر آن با ضربه ترک می خورد.
امیرآقایی با اشاره به اینکه در شب یا روز تحویل سال، سنت است که سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی و فسنجان پخت می کنند به سه رسم زیبا و دلنشین مادرمه، آیین نوروز خوانی و شیرینی پزان اشاره کرد و گفت: از سنت های مردم مازندران قبل از آغاز سال نو پختن انواع شیرینی های خانگی است.
وی خاطرنشان کرد: زنان در منزل خود به پختن آغوزکنا(گردویی)، دختر دونه، آب دندون، قُطاب، شیرینی نخودی و حلوای نخودی که از شیرینی های مرسوم است برای سفره عید تدارک می بینند.
کارشناس مردم شناسی به چیدن سفره هفت سین اشاره کرد و افزود: ایرانیان کهن، عدد ۷ را مقدس می شمردند به خاطر اینکه طبقات آسمان، زمین و سیارات هفت بوده ، ستارگان هفتگانه (زهره، مشتری، عطارد، زحل، مریخ، زمین و خورشید) و ایام هفته را گرامی می دارند.
وی با بیان اینکه پارسیان در تمامی روزهای فروردین خانه های خود را چراغانی کرده، چوب های خوشبو را می سوزانند و شمع ها را روشن نگاه می دارند، تصریح کرد: خوانچه ای را برای هفت سین پهن می کنند که سبزه نمودار گلهای زیبا و زینتی و سرسبزی و خرمی، سرکه نماد شادی، سمنو از جوانه های گندم نمود رویش و برکت، سیب میوه های بهشتی و نماد زایش، سیر نگهبان سفره، سماق نماد مزه زندگی، سنجد بوی برگ و شکوفه آن محرک عشق و دلباختگی، سکه موجب برکت و سرشاری کیسه و آینه و شمع بر سر سفره هفت سین نماد نور و روشنایی است.
وی خاطر نشان کرد: معمولا" تخم مرغ بر سر سفره هفت سین است چرا که نماد نطفه، باروری و زایش و ماهی قرمز نماد سرزندگی و شادابی است.
پس از برپایی آیین مادرمه، خواندن قرآن و دعا ، ذکر تسبیحات و قرائت فاتحه برای اموات و درگذشتگان از دیگر رسوم روز عید سعید باستانی است.
نوروز در مازندران ، سرشار از آداب و رسومی است که همگی نشان از سرزنده بودن مردم این استان دارد و هر کدام از این سنت ها ، در جای جای استان ، با روش و شیوه خاصی اجرا می شود.
دید و بازدید و دیدار با بزرگ تر های فامیل از همه این رسم ها ، بالاتر است چرا که در روایات و احادیث به صله رحم ، تاکید زیادی شده است اما امسال به علت شیوع بیماری کرونا در سطح کشور و همچنین استان مازندران و بنا بر تاکید پزشکان و کارشناسان ، مبنی بر تجمع نکردن افراد برای جلوگیری از سرایت ویروس کرونا ، انتظار می رود مردم در منزل خودشان بمانند و از رفت و آمد به منزل دیگران خودداری کنند و از مسافرت کردن هم به شدت پرهیز نمایند تا این بیماری هر چه سریعتر ریشه کن شود.