اگنس کالامارد گفت: "استانداردهای محکمی درباره ساخت، اشاعه، صادرات پهپادها، یا قابلیت آنها برای توسل به زور وجود ندارد. شفافیتی وجود ندارد، نظارت موثری وجود ندارد. پاسخگویی وجود ندارد".
وی افزود: "به نظر میآید حملات پهپادی به علت کارآمدی نسبی، اثربخشی، انعطاف پذیری، مقبولیت، قابلیت انکار و نفع سیاسی، مورد تایید هم تصمیم گیرندگان هم نظامیان است".
این کارشناس مستقل به نمایندگی از سازمان ملل صحبت نمیکند، ولی یافتههای خود را به سازمان ملل گزارش میکند. کالامارد با توجه به گسترش استفاده از پهپاد و افزایش قابلیت آنها در پنج سال گذشته، گزارشی را درباره کشتار هدفمند با استفاده از پهپادهای مسلح ارائه کرد.
در این گزارش، توصیههایی با هدف قانونمند کردن استفاده از پهپادها و تقویت پاسخگویی ارائه شده است. وي گفت: "جهان وارد «دومین عصر پهپادی» شده است که در آن، مجموعه وسیعی از بازیگران دولتی و غیردولتی از فناوریهای پهپادی بیش از پیش پیشرفته استفاده میکنند".
کالامارد افزود بسیاری از کشورها میخواهند به "باشگاه قدرت پهپادی" بپیوندند. دست کم ۱۰۲ کشور ذخایر پهپادهای نظامی فعال دارند و حدود ۴۰ کشور پهپادهای مسلح در اختیار دارند یا در حال خرید آن هستند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدامهای فراقضایی اعلام کرد: "از سال ۲۰۱۵، ادعا میشود دست کم ۱۱ کشور از پهپادهای مسلح از جمله برای توسل به زور همچون کشتار هدفمند استفاده کرده اند".
وی افزود گمان میرود ۳۵ کشور بزرگترین و مرگبارترین کلاس پهپادها را در اختیار داشته باشند. این کارشناس از کشورها خواست یک روند شفاف "برای ایجاد استانداردهای محکم و ساز و کارهای پاسخگویی به منظور استفاده و صادرات پهپادهای مسلح" برقرار کنند.
کالامارد تاکید کرد دبیرکل سازمان ملل باید هیئتهای حقیقت یاب یا گروههای تحقیق بین المللی به منظور بررسی کشتار هدفمند با استفاده از پهپاد تشکیل دهد. وی همچنین از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل خواست گزارشی سالانه درباره حملات پهپادی و تلفات آنها به منظور بحث در شورای حقوق بشر تهیه کند.