گزارش مکتوب؛
به وقت خورشید!
هرمزگان با متوسط روزانه ۸ و نیم ساعت تابش آفتاب در روز مستعد راه اندازی پنلهای خورشیدی است.
وقتی به روستای ۱۵ خانواری بُستکان شهرستان بشاگرد وارد میشویم شدت تابش و گرمای خورشید را میتوان مشاهده کرد، اما تشکر و خوشحالی مردم این روستا از گرمای خورشید هر ببیندهای را متعجب میکند، چرا که برق مردم این روستا از انرژی خورشیدی تولید میشود.
کمی آن طرفتر در شهر بندرعباس در ساعت اوج مصرف برق (۱۳ تا ۱۷) وقتی به رفتارهای مردم توجه میکنی از شدت گرمای خورشید مردم با کمترین فوت وقت به منازل خود میروند، نگاه به تابش خورشید نزد ما انسانها متفاوت است؟!
شناخت ویژگیهای خورشید و استفاده از آن به تاریخ خلقت انسانها بازمیگردد.
پس از انجام تحقیقات بسیار، محققان به این نتیجه رسیده اند که یکی از روشهای اصلی کاهش تولید گازهای گلخانهای وجلوگیری از افزایش گرمایش زمین، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیربه خصوص انرژی خورشیدی است به همین منظور اغلب کشورها تلاش بر ساخت نیروگاههای خورشیدی دارند.
تا جایی که دین مبین اسلام این گوی نورانی را به عنوان یکی از پاک کنندههای اجسام نجس شده معرفی میکند.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی از انرژی خورشید برای مصارف زیادی استفاده میشود. یک روز عقب ماندن در این زمینه میتواند ما را سالها از این موهبت خدادادی دور کند. حال به یک جهش تولید در زمینه انرژی خورشیدی نیاز است تا از این منبع بی پایان هستی به خوبی استفاده کرد.
در کشور ما منبع اصلی تأمین انرژی استفاده از انرژیهای فسیلی و تجدید ناپذیر مثل نفت، گاز و گازوئیل است.
هرمزگان به علت آب و هوای خاص، وسعت زیاد، میتواند بعنوان پایلوت طرح ملی انرژی خورشیدی مورد بررسی و مطالعه علمی قرار گیرد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، هرمزگان به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و وسعت زیاد یکی از ۵ استان مستعد کشور برای استقرار پنلهای خورشیدی است.
سرپرست مرکز تحقیقات سازمان هواشناسی هرمزگان میگوید: بیش از دو سوم ماههای سال درهرمزگان هوا آفتابی و گرم است.
راحله رمضانی میافزاید: شدت تابش نورخورشید در این استان هزار و ۹۶۵ کالری بر سانتی متر مربع است.
وی در خصوص میزان روزهای آفتابی در هرمزگان میگوید: ۲۹۱ روز چیزی بالای ۷۰ درصد روزهای سال در هرمزگان آفتابی است.
این همه وسعت و تابش خورشید در هرمزگان خود بستر مناسبی برای راه اندازی پنلهای خورشیدی است.
با توجه به افزایش ۷ درصدی مصرف برق در نیمه نخست امسال میتوان توسعه انرژیهای پاک را در دستور کار قرار داد.
مدیرکل توزیع برق هرمزگان میگوید: از ابتدای امسال ۲ میلیون و ۶۵۳ هزارمگاوات ساعت برق مصرف شده است.
هاجر عبدی درباره مصرف برق خانگی میافزاید: از این مقدار ۱ میلیون و ۷۲۲ هزار مگاوات ساعت برق، مصرف خانگی است.
وی میگوید: هرمزگان ۷۱۱ هزار مشترک دارد که ۵۸۱ هزار نفرآنها مشترک خانگی هستند دارد.
با توجه به راه اندازی فاز اول نیروگاه غدیر قشم با ظرفیت ۱۷۰ مگاواتی عبدی میافزاید: هرمزگان سه نیروگاه بزرگ شامل، نیروگاه بخار، ایسین و نیروگاه خلیج فارس دارد.
ایران به دلیل قرار گرفتن در کمربند تابشی خورشید از پتانسیل بالایی در زمینه بهرهبرداری از این موهبت خدادادی برخوردار است. به طوری که ۹۰% مساحت کشورمان بیش از ۳۰۰ روز آفتابی مؤثر وجود دارد.
رئیس دفتر مولدهای کوچک اداره برق هرمزگان میگوید: ۱۹۸ واحد نیروگاه خورشیدی در استان وجود دارد که ظرفیت تولید برق آنها هزارو ۷۰۰ کیلوات است.
رسول موذنی در مورد راه اندازی انرژیهای خورشیدی در هرمزگان میافزاید: کل هرمزگان به خصوص شهرستانهای بندرعباس، میناب، حاجی آباد، رودان و بستک بهترین مکان برای راه اندازی نیروگاههای خورشیدی است.
وی در خصوص هزینه راه اندازی و درآمد حاصل از این نیروگاهها میگوید: هرکیلووات نیروگاه خورشیدی بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان هزینه دارد که درآمد ماهانه آن به ازای هر کیلووات ۲۰۰ هزارتومان است.
با توجه به مصرف بیش از ۹ میلیون و ۳۰۴ هزار مگاوات ساعت برق در پارسال استفاده و توسعه زیرساختهای انرژی خورشیدی میتواند مصرف استفاده از برق را کاهش دهد.
با افزایش ۸۲ درصدی مشترکین خانگی هرمزگان و مصرف ۶۴ درصدی این مشترکین از ابتدای امسال نیاز است دستگاههای دولتی و بخش خصوصی با حمایت دولتها به عرصه تولید انبوه برق خورشیدی روی بیاورند.
درآمدزایی از خورشید
کمیته امداد امام خمینی (ره) هرمزگان از نهادهایی است در استان که در زمینه راه اندازی انرژی خورشیدی برای مددجویان خود پیش قدم شده است.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) هرمزگان میگوید: در راستای تحقق جهش تولید ۱۳۲ نیروگاه خورشیدی ۵ کیلو واتی توسط مددجویان کمیته امداد راه اندازی شده است.
عبدالرضا خسروانی میافزاید: تسهیلات هر نیروگاه در سال ۹۸ حدود ۴۵ میلیون بود وی میگوید: باتوجه به وارداتی بودن قطعات این نیروگاهها و افزایش قیمت دلار هزینه راه اندازی آن افزایش یافته است.
هرمزگان بین ۳۴۰ تا ۳۵۰ روز در سال ظرفیت تولید برق خورشیدی دارد که این یکی از پتانسیلهای بی نظیر در جهان است.
مدیرعامل شرکت خورشید تابان ساحل میگوید: با را اندازی صفحههای خورشیدی میتوان از هدررفت برق در زمان اوج مصرف جلوگیری کرد.
سیداسماعیل توانا در مورد باصرفه بودن بودن این سرمایه گذاری میافزاید: سرمایه گذاری در این زمینه، باعث درآمد ثابت، سرمایهای مطمئن و ریسک پذیری پایینی برای خانوادهها دارد.
وی در خصوص قراداد ۲۰ ساله با سرمایه گذارها میگوید: سیاست و اراده کلان و منسجمی در کشور و حتی استان برای حمایت از انرژیهای پاک وجود ندارد.
توانا در مورد عمر طولانی این پنلها میافزاید: عمر مفید این صفحهها ۳۰ سال است.
موانع و مشکلات
امروزه کمتر انرژی را میتوان یافت که معایب نداشته باشد، اما آنچه مهم است استفاده از انرژیهایی است که کمترین آسیب و بیشترین منفعت را برای محیط زیست و زندگی انسانها داشته باشد.
نتیجه گیری و ارائه راهکارها
رشد قابل توجه انرژی خورشیدی نشان از اهمیت روز افزون این منبع انرژی پاک دارد.
باتوجه به میزان مصرف بالای برق، گرمای شدید و بالا بودن مدت زمان مفید تولید برق خورشیدی در هرمزگان از متوسط کشوری و حتی جهانی این خود ازمهمترین دلیلهای حمایت و راه اندازی شهرکها و مجتمعهای خورشیدی در این استان است.
مزایای و کاربردهای استفاده از انرژی پاک خورشیدی هر انسانی را مجاب میکند تا وقت، انرژی، سرمایه و نیروی انسانی خود را در این زمینه هزینه و سرمایه گذاری کنند.
مهمترین مزایا و راهکارها عبارتند از:
نویسنده: ایمان سالاری پاک