پخش زنده
امروز: -
مطالبه نکردن مردم و کوتاهی مسولان امر دو روی سکه ای است که این روزها در قلب تپنده منطقه سیستان به دور خود چرخ می خورد.
شهرستان زابل با داشتن مساحت بیش از ۳۰۰ کیلومتر مربع و فاصله ۳۰ کیلومتری با مرز کشور افغانستان ، یکی از مهم ترین شهرستانهای منطقه سیستان به شمار می رود که در این میان عظمت تاریخی و باستانی این خطه هم بر کسی پوشیده نیست و هر ساله گردشگران زیادی را به این منطقه و به ویژ به مناطق باستانی این شهر کهن می کشاند .
زابل دارای پیشینهای اسطورهای و تاریخی در روایات ملی و تاریخی ایران است.
این شهر دیدنیهای زیادی دارد که هر یک گواهی بر تاریخ غنی این منطقه است.
زابل در قدیم سکستان یا سجستان (سیستان) و نیمروز نامیده می شد.
محلی که امروز زابل نامیده میشود، در گذشته زمینهایی با تپههایی از ماسههای روان و رسوبات دریایی بوده که قسمتی از آن در مسیر رودخانه هیرمند قرار داشته است و با کم شدن آب رودخانه بر وسعت خشکیهای اطراف آن افزوده شد.
در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی بر طبق مصوبه هیات وزیران، آن آبادی را زابل نامیدند و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به مرکز سیستان تبدیل شد.
این شهر قدیمی و تاریخی دارای پیشینهای کهن و دارای آثار باستانی و جاذبههای گردشگری متعدد است که هر سال میزبان جمع زیادی از مسافران و توریستهای سراسر ایران و جهان است.
این شهرستان با داشتن مناطق باستانی نظیر شهر سوخته که ۵ هزار سال قدمت را بر پیشانی خود دارد و کوه خواجه و قلعه رستم ، قلعه کهک کهزاد ، مجتمع سایر الله ، کاروانسرای فرنگی ، گمرگ بلژیکیها ، آسبادهای حوض دار،بانک ایران و انگلیس ،موزه مردم شناسی زابل، آرامگاه خواجه غلطان، دهانه غلامان و مقبره سید غلام رسول و دیگر مناطق گردشگری و دیدنی از منطقه حفاظتشده جنگلی شیله، موزه شهر سوخته، منطقه شکار ممنوع مک سرخ، روستای تاریخی قلعه نو ، مکانی دیدنی و گنجینه از میراث فرهنگی و کهن است .
این ناحیه از کشور را میتوان به دلیل همین جاذبههای گردشگری و طبیعی قابل توجه و ارزشمندی که دارد، یکی از مقاصد اصلی گردشگری و مسافرت در ایام مختلف سال، بویژه نوروز در نظر گرفت .
به منطقه سیستان که سفر میکنید تابلویی جلب توجه میکند که شعری زیبا بروی آن خود نمایی میکند "آنچه را چشم تو حاشا میکند . چشم ما دارد تماشا میکند "
در منطقهای که میتوان در آن، آثار تاریخی و باستانی بسیاری را مشاهده کرد اما تمامی این مزایا طبیعی و غیر طبیعی موجب نشده است تا این شهر ، سیمایی در خور موقعیت خود بگیرد .
در همان ورودی شهر تفاوت حرف تا عمل با وجود سرعت گیرهای غیر استاندارد و در شهر آسفالت نامناسب خیابان ها و تجمع زباله ها در کنار خیابان ، قابل مشاهده است .
شهروندی در گفتگو با خبرنگار ما از وضعیت موجود گله داشت و گفت: چهره ی شهر هر سال بدتر از سا ل قبل می شود و مساله جمع نشدن زباله های شهری مردم را کلافه کرده است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان ، خزاییان معاون خدمات شهری شهرداری زابل ، کمبود ناوگان حمل زباله را علت این مشکل عنوان کرده است .
مهدی نوری مدیر سمن پاکبانان جوان اوشیدا و نائب دبیر انجمن محیط زیست زابل هم با بیان اینکه تنها سازمانی که در زمینه مدیریت پسماند و بازیافت زباله کار میکند این سمن است می گوید : سازمانهای مردم نهاد باید همکاری بیشتری برای ایجاد فضای مطلوب شهری با هم داشته باشند .
نوری شرایط خاص محیطی ناشی از کرونا را نیز از جمله مشکلات عنوان کرد و گفت : این بیماری موجب افزایش تولید زباله در سطح منطقه شده است ، اگر پیش از شیوع کرونا بطور متوسط هر شهروند ۵۰۰ تومان در روز زباله تولید می کرد در حال حاضر این آمار به هزار تومان برای هر شهروند رسیده است
وی ادامه داد : می طلبد با توجه به وجود کارتن خواب ها ، جمع آوری زباله ها سریع تر انجام شود .
وی همچنین از ارائه پیشنهاداتی در این خصوص به استانداری، فرماندار و اداره محیط زیست خبر داده و گفته : ضایعاتی مانند شیشه ، کاغذ و نخاله های ساختمانی از مهم ترین زباله های شهری هستند که در این رابطه قول مساعدت مسئولان ، برای طرح های تفکیک کاغذ و همچنین اپلیکیشن تفکیک از مبدا را نیز برای ضایعات شیشه در ادارات و سطح شهر طراحی کرده ایم اما با این وجود ما نیازمند همکاری شهروندان هستیم .
پور مردان مدیر کل اداره محیط زیست سیستان و بلوچستان هم نقش این اداره را نظارتی عنوان کرده و گفته : بر اساس قانون پنجم مدیریت پسماند، شهردار و فرماندار، عهده دار مدیریت پسماند هستند .
وی تعداد سمن های محیط زیستی در سیستان و بلوچستان را ۲۱ سمن عنوان کرد و افزود : از این تعداد ۲ سمن پاکبانان اوشیدا و فرهنگ و تعاون در شهرستان زابل فعالیت دارند .
مدیر کل محیط زیست سیستان و بلوچستان خواستار مشارکت بیش از پیش این سمن ها و همچنین مردم شهر زابل برای حل مشکلات محیطی این شهر شد .
یکی دیگر از مشکلاتی که به این شهرکهن ، سیمای نازیبایی داده است شبکه فرسوده لوله های فاضلاب شهری است .
سرابندی رییس اداره آب و فاضلاب زابل می گوید : ۱۱۵ کیلومتر از این شبکه فرسوده است که دو کیلومتر از آن شامل ۱۱ نقطه این شهرستان در وضعیت بحرانی قرار دارد و نیاز به بازسازی فوری دارد .
وی تصریح کرد : اگر به این معضل توجه نشود با جاری شدن فاضلاب ها در معابر علاوه بر خسارات جانی و مالی به مردم ، در آینده با مشکلات زیست محیطی روبرو خواهیم شد .
سرابندی با بیان اینکه برای اصلاح شبکه ، ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است افزود: علی رغم اطلاع رسانی به مسولان مربوطه هنوز اقدام خاصی در این خصوص نشده است .
باید توجه داشت که ۲۸ هزار اشتراک در این شهرستان وجود دارد و حدود ۷۰ درصد مردم از شبکه فاضلاب شهری استفاده میکنند