يادداشت:
اول آذر، نقطه عطف در مدیریت کرونا
یک سال از شیوع ویروس کرونا در چین گذشت، اما چین میگوید این بیماری را مهار کرده است و دیگران هم در تلاش هستند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، چین منشا شیوع ویروس کرونا در جهان بود، اما موفق شده است این بیماری را مهار کند و همه چینیها به این اعتقاد رسیده اند "برای مقابله با این بیماری فقط باید زنجیره انتقال شکسته شود".
پرفسور نانشون متخصص شماره یک چین در مقابله با این ویروس میگوید" پس از آنکه از مردم کشورم خواستم برای مدتی با کادر درمانی همکاری کنند؛ زدن ماسک، شستن دست، رعایت فاصله وقرنطینه افراد بیمار در دستور کار فرار گرفت وبه خوبی هم جواب داد و اکنون بسیاری از شهرهای چین پاک و سفید اعلام شده است.
افزایش آزمایش افراد برای تشخیص کرونا از دیگر اقدامات مهم برای کنترل بیماری در چین بود که به نظر میرسد همه کشورهای جهان از همین الگو پیروی میکنند یا باید به این سمت بروند.
اما در ایران آمار جان باختگان کرونایی در آبان ماه شرایط سخت را آشکار کرد و نشان داد که باید همگرایی ملی و هم افزایی تلاشها به "اوج" برسد تا "موج" تازه تب شیوع ویروس کرونا بیفتد و روند کاهشی به خود بگیرد.
نقطه عطف در مدیریت بیماری کرونا و همراهی مردم
طرح جدید اعمال محدودیتهای کرونایی در کشور و مدیریت هوشمند این بیماری از نخستین ساعت بامداد شنبه اول آذر آغاز میشود.
در طرح جدید معیار شاخصهای رنگ بندی شهرها، مبنا شهرستان و شهرهاست و مبنا استان نیست.
در شرایط قبلی ممکن بود یکسوم شهرهای یک استان مشکل داشته باشند، اما محدودیت برای همه شهرها اعمال میشد.
در طرح جدید شاخص تعداد بستری، رنگ بندی شهرها را مشخص میکند.
بستریهای چهار نفر در ۱۰۰ هزار نفر "شهر زرد"، شش نفر در ۱۰۰ هزار نفر " شهر نارنجی" و ۱۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر، "شهرهای قرمز" را تعیین میکند و وزارت بهداشت فهرست شهرهای زرد، نارنجی و قرمز را اعلام خواهد کرد.
به گفته رحمانی فضلی از روز (شنبه) یکم آذر؛ خودروهای شخصی بعد از ساعت ۲۱ تا ۴ بامداد محدودیت منع تردد دارند و خودروهایی که این محدودیت را رعایت نکنند جریمه خواهند شد.
رحمانی فضلی میگوید: پیش بینی میکنیم ۵۰ تا ۶۰ درصد مردم این موضوع را رعایت کنند، اما بخشی در حدود ۴۰ درصد وجود دارند که در دستگاههای اجرایی و نوبت دوم فعالیت میکنند که باید شماره پلاک نیروهای خود را به پلیس اعلام کنند و اگر این کار تا روز شنبه محقق نشد تا اخذ جریمه نیز این فرصت را دارند که این پلاکها را به پلیس اعلام کنند.
تردد بعد از ساعت ۲۱
فرمانده قرارگاه عملیاتی مدیریت کرونا میگوید: در این ساعات همه ناوگان تاکسیرانی، آژانسها و تاکسیهای اینترنتی به فعالیت خود ادامه میدهند و شهروندانی که ضرورت خروج منزل در این ساعات را دارند، میتوانند از این ناوگان استفاده کنند.
تعطیلیها در شهرهای زرد، نارنجی و قرمز
در شهرهای قرمز تقریبا بجز رده یک مشاغل همانند سوپرمارکتها و نانواییها بقیه مشاغل تعطیل میشوند. اما بیمارستانها، نیروی انتظامی، بانکها، آب و برق و خدمات تعطیل نیستند.
صنایع و تولیدیها نیز در هر سه سطح باز خواهند بود. اما میتوانند تا
یک سوم نیروهای انسانی خود را نوبت بندی کنند.
تردد خودروها با پلاک شهرهای زرد، نارنجی و قرمز
حسین ذوالفقاری، رئیس کمیته امنیتی اجتماعی ستاد ملی مدیریت کرونا میگوید: ورود افراد غیربومی به شهرهای نارنجی و قرمز ممنوع است. افرادی که ساکن شهر نارنجی یا قرمز نیستند نمیتوانند به این شهرها وارد شوند.
همچنین کسانی که ساکن شهرهای قرمز و نارنجی هستند، اجازه ورود به دیگر شهرها را هم ندارند. یعنی میتوانند از شهر خود خارج شوند، اما اجازه ورود به سایر شهرها را ندارند و این تدبیر با این هدف در نظر گرفته شده که بعضاً برخی افراد مشاغل تولیدی در اطراف شهرها دارند. این افراد میتوانند برای حاضر شدن در محل کار خود از شهر خارج شوند، اما به قصد سفر نمیتوانند از شهرهای نارنجی و قرمز خارج شوند.
برای نمونه افراد غیربومی نمیتوانند به شهر تهران وارد شوند و اگر به هر طریقی وارد این شهر شوند خودروهای غیربومی هر ۲۴ ساعت که مشاهده شوند جریمه خواهند شد.
همچنین افراد بومی داخل تهران به عنوان یک شهر قرمز اجازه ورود به هیچ شهر دیگری ندارند، اما کنارگذر شهرها برای تردد عبوری باز گذاشته شده است و مشکلی نخواهند داشت.
طرح ترافیک تهران با اجرای طرح جدید از روز (شنبه) یکم آذرماه به قوت خود باقی است و اجرا خواهد شد. تمهیدات در نظر گرفته شده درباره فعالیت بازارها هم در محدودیتهای جدید با توجه به سرپوشیده و سرباز بودن آن با یکدیگر متفاوت هستند، به طوریکه بازار تهران در دسته مشاغل سرپوشیده و در گروه ۲ قلمداد میشود؛ لذا در مشاغلی که نباید فعالیت کنند دیده شده است.
نحوه تردد خودروی افرادی که ضرورت رفت و آمد در نوبت دوم کاری یعنی از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح را دارند به این شکل است که این افراد باید از طریق کارفرما پلاک خودروی خود را به پلیس اعلام کنند. سازوکار این موضوع در دست طراحی است. در مصوبه ستادملی مدیریت کرونا عنوان شده است افرادی که در مشاغل ضروری فعالیت میکنند و ضرورت تردد در ساعت ۲۱ تا ۴ صبح را دارند باید تایید فرمانداری داشته باشند. اگر جریمه شدند راهکاری برای رفع جریمهها فراهم میو ممکن است مدلهای دیگری پیاده شود.
این اصناف مجاز به فعالیت هستند:
فروشگاههای زنجیره ای، سوپر مارکت ها، میوه فروشیها و سبزی فروشی ها، میادین میوه و تره بار.
مراکز تولید، نگهداری، توزیع و فروش محصولات غذایی و خدمات وابسته.
مراکز تولید و عرضه فرآوردههای لبنی و نانوایی (تولید فراوردههای نانوایی)
داروخانه ها، مراکز و فروشگاههای دامپزشکی، پخش دارو، عطاری و داروهای سنتی
مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی آماده و بیرون بر
خدمات اپراتورهای ارتباطی، خدمات الکترونیک، شرکتهای خدمات اینترنتی اعم از تامین کنندگان اینترنت، فروشگاههای اینترنتی و شرکتهای خدمات مبتنی بر اینترنت.
تعمیرگاههای انواع خودرو و لوازم خانگی، الکتریکی و الکترونیکی.
فروشگاههای انواع قطعات و لوازم یدکی
فروشگاههای انواع مصالح ساختمانی و آهن آلات
کارگاههای صنعتی (مانند جوشکاری و تراشکاری و مشابه آن)
چاپخانه
خشکشویی
سازندگان و فروشندگان عینک
صنف عینک.
شناسایی ۱۳۲۶۰ بیمار جدید کرونایی؛ ۴۷۹ بیمار جان خود را از دست دادند
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی در ۲۴ ساعت اخیر ۱۳ هزار و ۲۶۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و سه هزار و ۴۴ نفر از آنها بستری شدند و ۴۷۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۴۳ هزار و ۸۹۶ نفر رسید.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۸۲۸ هزار و ۳۷۷ نفر رسیده است.
استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضع قرمز قرار دارند.
خانم سادات لاری میگوید: استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
قرنطینهها را جدی بگیریم
به گفته رحمانی فضلی فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی کرونا هم بیش از ۶۰ درصد مبتلایان به کرونا موارد مرتبط با قرنطینه را رعایت نکردند و با افراد جامعه ارتباط داشتند. این ترددها در شیوع بیماری اثر بدی دارد.
فعلا تنها راه؛ پیشگیری است و درمان نیز هم هزینه دارد و ممکن است نتیجه هم نداشته باشد.
حدود ۱۵۵ شهر در کشور در وضع زرد هستند.
شهرهای نارنجی شهرهای هستند که ۶ فوتی در روز داشته باشند و ۱۵۰ شهر اکنون نارنجی هستند.
اما شهرهای قرمز شهرهایی هستند که دارای بیش از ۱۰ فوتی کرونایی باشند و بیش از ۱۵۰ شهرستان هم در وضع قرمز قرار دارند.
یادداشت: اسماعیل محمدی
دبیر خبرگروه اجتماعی خبرگزاری صدا و سیما.