پخش زنده
امروز: -
به گفته محققان مصرف ویتامینها در قالب قرص مکمل میتواند به کاهش خطر بیماری کووید-۱۹ در زنان کمک کند.
شماری از دانشمندان که دادههای یک برنامه ردیاب سلامت را مورد بررسی قرار دادهاند، میگویند مصرف مکملهای ویتامین میتواند احتمال ابتلا به ویروس کرونا را اندکی کاهش دهد، اما این اثر تنها در خانمها دیده میشود.
با این حال، تیم مطالعاتی برنامک «علائم کووید زوئي»هشدار میدهد که یافتههای آنها هنوز از آزمایشهای بالینی لازم برخوردار نیست و تاثیر مشاهده شده در هر صورت ناچیزی بوده است.
بحث در مورد این که آیا مصرف مکمل ویتامین دی خطر کووید-۱۹ را کاهش میدهد یا نه، ماهها است که ادامه دارد.
مطالعات رسمی برای ردیابی سطح دقیق ویتامین دی افراد از طریق آزمایش خون و پرسشنامههای دقیق در حال حاضر در جریان است.
هیات وزیران دولت بریتانیا، آخر هفته گذشته اعلام کرد که دولت برای مقابله با کاهش زمان سپری شده در فضای آزاد و زیر آفتاب، در فصل زمستان به ۲.۷ میلیون نفر از افراد آسیبپذیر در بریتانیا قرص رایگان ویتامین دی ارائه میدهد.
برنامک مذکور از کاربران خود میخواهد هر روز وضعیت سلامتی خود را وارد کنند.
اوایل شروع همهگیری، ۱.۴ میلیون کاربر این برنامک اطلاعات مربوط به استفاده یا عدماستفاده از مکملها را وارد کردند. در این گروه بیش از ۴۴۵ هزار نفر نهایتاً [براساس آزمایش] مبتلا به کووید-۱۹ تشخیص داده شدند، اما براساس علائم، تصور میشد تنها ۱۲۶ هزار نفر کرونا داشته باشند.
محققان پس از تجزیه و تحلیل دادهها و مقایسه اطلاعات بین کسانی که به کووید-۱۹ مبتلا بودند وآنهایی که این بیماری را نداشتند، نتیجه گرفتند که مولتیویتامینها، ویتامین دی، امگا ۳ و مکملهای پروبیوتیک همگی دارای یک اثر محافظتی بسیار کوچک اما از نظر آماری قابل توجه است.
آنها افزودند که مکملهای ویتامین سی، روی یا سیر هیچ تاثیر قابل تشخیصی ندارند.
براساس این تحقیق، خطر ابتلا به کرونا با مصرف ویتامین دی ۹ درصد، پروبیوتیکها ۱۴ درصد، مولتیویتامینها ۱۳ درصد و امگا ۳ دوازده درصد کاهش یافته است.
دکتر کریستینا منی از کینگ کالج لندن و محقق اصلی این تیم هشدار داد که آنها قادر نیستند توصیههای جدی ارائه دهند.
وی افزود: «تا زمانی که شواهد بیشتری در مورد نقش مکملها در آزمایشهای کنترل شده تصادفی نداشته باشیم، توصیه میکنیم از دستورالعملهای سازمان ملی بهداشت در خصوص استفاده از ویتامینها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.»
پروفسور تیم اسپکتور از استادان کینگ کالج نیز اضافه کرد: «صرف هزینه برای خرید مکملها به امید تلاش برای جلوگیری از ابتلا به کرونا تا حد زیادی غیر قابل توجیه است.
بهتر آن است بر یک رژیم غذایی سالم متشکل از انواع سبزیجات و میوههای متنوع تمرکز کنید که تمام مواد مغذی مورد نیاز برای یک سیستم ایمنی سالم را به شما میدهد.»
پروفسور اسپکتور گفت که مشخص نیست برنامه دولت برای ارائه ویتامین دی به افراد پرخطر واقعاً به آنها کمک کند.
دانشمندان دیگر نیز اظهار داشتهاند که در تفسیر این یافتهها باید احتیاط کرد.
نوید ستار متخصص و استاد متابولیسم در دانشگاه گلاسگو، گفت: «این نتایج جالب توجه است، اما به دلیل نحوه انجام این مطالعه، این دادهها به طور کامل نمیتواند به ما بگوید که مصرف چنین مکملهایی در مقابل کووید-۱۹ مصونیت ایجاد خواهد کرد یا نه.»
گای پوپی، استاد محیط زیست در دانشگاه ساوتهمپتون، نیز گفت: «در حالی که این نتایج یکی دیگر از یافتههای جالب برنامک «علائم کوید زوئی» است، با توجه به اظهارات نویسندگان این تحقیق، باید در تفسیر این نتایج احتیاط کرد.»