در یادداشتی بررسی شد،
لزوم ابهام زدایی از برنامه هستهای رژیم صهیونیستی
سیاست ابهام هستهای و بی اعتنایی به قطعنامههای بین المللی سیاستی است که رژیم صهیونیستی را به یک معضل جهانی تبدیل کرده است که با سلاحهای اتمی و کشتار جمعی اش امروز دنیا را تهدید میکند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره لزوم ابهام زدایی از برنامه هسته ای رژیم صهیونیستی نوشت: ابهام هستهای راه کاری است که رژیم صهیونیستی برای مقابله با تنشها و مشکلات ناشی از داشتن سلاحهای هستهای انتخاب کرده است. در سایه ابهام هستهای این رژیم توانسته است اهداف متضادی را برنامه ریزی کند. علاوه بر این اتخاذ این سیاست موجب شده است تا رژیم صهیونیستی بتواند همزمان از کمکهای خارجی آمریکا حداکثر استفاده را ببرد. به زعم مقامات صهیونیست منافع پیگیری چنین سیاستی بر معایب آن میچربد. از سال ۱۹۵۰ به بعد ابهام وارد فرهنگ امنیت ملی رژیم صهیونیستی شد.
آغاز فعالیت هستهای
رژیم صهیونیستی تحقیقات خود را در زمینه هستهای درست یک سال بعد از تاسیس خود در سال ۱۹۴۸ آغاز و به طور پنهانی با حمایت فرانسه به ساخت راکتور هستهای و تجدید فرآیند واحد صنعتی در اواخر ۱۹۵۰ اقدام کرد.
ساخت اولین سلاح هستهایاگرچه این رژیم اولین سلاح هستهای خود را در سال ۱۹۶۸ ساخت، اما این اقدام به طور رسمی تایید نشد تا اینکه مورد خای وانونو تکنسین سابق هستهای صهیونیستی در سال ۱۹۸۶ جزئیات برنامه هستهای این کشور را در مطبوعات انگلیس فاش کرد.
رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۵۶ به کمک متخصصان فرانسوی یک رآکتور هستهای و یک کارخانه مخفیانه پردازش و جداسازی پلوتونیوم ساخته است؛ اقدامی که هدف اصلی آن ساخت بمب اتمی بوده است.
سرقت اسرار هستهای
روزنامه گاردین نیز در گزارشی به برنامه مخفیانه رژیم صهیونیستی در توسعه تسلیحات اتمی اشاره میکند؛ این روزنامه در مطلبی با عنوان واقعیت درباره زرادخانه هستهای اسرائیل» مینویسد «اسرائیل از دهه ۱۹۵۰ به سرقت اسرار هستهای کشورها و ساخت بمب اتمی مشغول است و آمریکا و کشورهای غربی چشم خود را بر روی این موضوع بسته اند.
کلاهکهای هستهای
رژیم صهیونیستی تنها دارنده سلاح هستهای در منطقه غرب آسیا به شمار میرود. جدیدترین گزارشی که «موسسه بین المللی صلح استکهلم»، منتشر کرده نشان میدهد رژیم صهیونیستی بین ۹۰ تا ۱۰۰ کلاهک هستهای در اختیار دارد.
نیروگاه هسته ای دیمونا
دیمونا یکی از مهمترین تاسیسات هستهای رژیم صهیونیستی به شمار میرود که این رژیم از سالیان دور فعالیتهای خود را در آن به صورت مخفیانه دنبال کرده است. رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۵۶ به کمک متخصصان فرانسوی یک رآکتور هستهای و یک کارخانه مخفیانه پردازش و جداسازی پلوتونیوم ساخته است؛ اقدامی که هدف اصلی آن ساخت بمب اتمی بوده است.
مراکز تولید تسلیحات هستهای۲ مرکزی که براساس دادهها میتوان از آنها به عنوان مراکز اصلی تولید تسلیحات هستهای رژیم صهیونیستی نام برد، عبارتند از مرکز تحقیقات هستهای در صحرای «نقب» که در دهه ۱۹۶۰ با همکاری فرانسه ساخته شد و همچنان تحت کنترل و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی نیست؛ دو، مرکز تولید تسلیحات هستهای که در اواخر دهه ۱۹۶۰ با همکاری آمریکا در ۲۰ کیلومتری جنوب «تل آویو» ساخته شد. براساس بررسی کنگره آمریکا در سال ۱۹۸۰، یکی از رآکتورهای رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۵، سالانه ۹ تا ۱۰ کیلوگرم شکافت پلوتونیوم انجام میدهد. بر اساس برآوردهای موسسه «Rosatom ISS»، نخستین سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی احتمالا در سال ۱۹۶۷–۱۹۶۸ ساخته شدند. در عین حال اتاق فکر آمریکایی Global Security میگوید رژیم صهیونیستی تا زمان شروع جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ دارای ۲ بمب هستهای بوده و از آن زمان، تولید سلاحهای هستهای در این رژیم به طور مداوم افزایش یافته و دامنه آنها گسترش یافته است. علاوه بر بمبهای هسته ای، زرادخانه رژیم صهیونیستی اکنون شامل کلاهکهای هستهای برای انواع مختلف موشک است که برای استفاده در نبردهای هوایی، دریایی و زمینی طراحی و تولید شده اند.
حمایت پیدا و پنهان آمریکا
گاردین در گزارشی با عنوان «حقیقت درباره زرادخانه هستهای مخفی اسرائیل» به این موضوع پرداخته و مینویسد «اسرائیل ساخت بمب هستهای را از دهه ۱۹۵۰ آغاز کرده با این وجود کشورهای غربی شامل انگلیس و آمریکا چشم خود را بر روی این موضوع بسته اند.» این نشریه در گزارش خود جزئیات زیادی را درباره برنامه مخفی رژیم صهیونیستی ارائه داده که نشان از همکاری گسترده کشورهای غربی و آمریکا با «تل آویو»، است. اسناد افشا شده انگلیس و آمریکا نشان میدهد که تنها در یک مورد رژیم صهیونیستی حدود ۱۰۰ تُن کیک زرد را در فاصله سالهای ۱۹۶۳ و ۱۹۶۴ خریداری کرده است.
عدم پایبندی به قوانین بین الملل
رژیم صهیونیستی همواره از بازدیدهای آژانس بین المللی انرژی اتمی جلوگیری کرد و بنابراین در اوایل دهه ۱۹۶۰، جان اف کندی از این رژیم خواست تا بازرسان آمریکایی را بپذیرد. بر اساس گزارش گاردین، «تیم بازرسان آمریکایی در آن زمان به اسرائیل اعزام شدند و از تاسیسات دیمونا نیز بازدید کردند، اما از همان ابتدا این اقدام، انحرافی بود و اسرائیل به این تیم اجازه همراه آوردن تجهیزات و نمونه برداری را نداد.» بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که بنیامین نتانیاهو پس از "دیوید بن گورین" بنیانگذار برنامه اتمی اسرائیل، بیشترین تمایل را به تسلیحات اتمی اسرائیل و پیشروی در این برنامه دارد. نتانیاهو داشتنِ سلاحهای اتمی را برگ برندهای برای اسرائیل جهت مقابله با به اصطلاح تهدیدات ناشی از ایران، سوریه و عراق میبیند.
خطرات امنیتی و زیست محیطی برنامه هستهای رژیم صهیونیستی
برنامه هسته ای رژیم صهیونیستی خطرات امنیتی و زیست محیطی زیادی برای منطقه و به خصوص کشورهای عربی دارد. در همین راستا تخت روانچی ضمن تاکید بر لزوم تلاش مضاعف کشورها برای تحقق کامل خلع سلاح هسته ای، از رژیم صهیونیستی که دارای سلاح هستهای است، به عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت منطقهای و بین المللی نام برد. «بشار الجعفری» نماینده دائم سوریه در سازمان ملل نیز بارها اعلام کرده است که تنها خطری که منطقه را تهدید میکند، تسلیحات هستهای اسرائیل است. برخی همچنان تلاش میکنند بر خطر اصلی منطقه که زرادخانه اسرائیل است، سرپوش بگذارند. بُرد موشکهای حامل کلاهکهای هستهای اسرائیل به ۵ هزار کیلومتر میرسد؛ اسرائیل این موشکها را برای استفاده علیه چه کسانی در نزد خود نگاه داشته است؟
علاوه براین در زمان حاضر مشکلات زیست محیطی از خطرناکترین مشکلات فراروی کشورهای جهان بویژه کشورهای عربی است کشورهای عربی تاکنون نیز بهای سنگینی به ازای ویرانیهای محیط زیستی که اسراییل با اقدامهای هستهای خود موجب آنها شده، پرداخت کرده اند، تاسیسات، آزمایشها و زبالههای هستهای این رژیم، محیط زیست منطقه را شاید در آینده نه چندان دور آلودهتر از آنچه هست، کند. زبالههای هستهای این رژیم بخش کشاورزی این کشورها را تهدید میکند. انقراض نسل برخی حیوانات در خشکی، دریا و هوا، آلودگی آب، خاک و هوا و انتشار بیماریهای خطرناک را از جمله دیگر تهدیدهای اقدامات هستهای اسراییل برای ملتهای عرب دانسته و در این زمینه به گزارشهای علمی بسیاری که تاکنون در جهان منتشر شده، استناد میکند. برپایه گزارش الابراهیم، گروه "صلح سبز" در نشریه خود که ۱۸ ژانویه سال ۱۹۹۹ میلادی منتشر کرده، به نقل از منابع تحقیقاتی علمی و محیط زیستی، آورده است که منطقه "بحرالمیت" شاهد افزایش میزان "اکسید برومین" و نازک شدن لایه "ازن" میباشد و اسراییل زمینهای فلسطینی را به صورت انباری برای زبالههای هسته یی خود درآورده و به این خاطر اراضی کشاورزی را تخریب و درختهای آن را از جای میکند.
ابهام هسته ای راهبرد رژیم صهیونیستی
ادعای لزوم داشتن سلاح های هستهای برای تامین امنیت این رژیم، ادعای اینکه هنوز خاورمیانه ناامن است و روند صلح خاورمیانه نامشخص است، اینکه این رژیم نمیتواند به طور آشکار شرایط انحصار هستهای را فراهم کند، اینکه به سادگی نمیتوان کمکهای خارجی آمریکا را نادیده گرفت و نسبت به سیاست عدم اشاعه این کشور بی اعتنا بود و اینکه به اعتقاد صهیونیستها سیاست ابهام برای امنیت این رژیم مفید بوده و جایگزینی نیز ندارد از جمله دلایل رژیم صهیونیستی برای در پیش گرفتن راهبرد ابهام هسته ای است اما با توجه به شرایط موجود به نظر نمیرسد که در برهه زمانی کنونی شاهد تغییری در این راهبرد رژیم صهیونیستی باشیم.
نتیجه گیری
سیاست ابهام هستهای و بی اعتنایی رژیم صهیونیستی به قطعنامهها و تصمیمهای سازمان ملل و دیگر مراجع بین المللی سیاستی است که این رژیم با توسل به آن توانسته است برای سالیان متمادی فعالیت خطرناک هستهای خود را ادامه دهد. مسالهای که لزوم ابهام زدایی از برنامه هستهای رژیم صهیونیستی را دو چندان میکند. از این رو به نظر می رسد سیاست ابهام هسته ای بایستی از سوی مجامع بین المللی بازخواست شده و این رژیم وادار شود به خواسته جهانیان در مورد نظارت بر فعالیتهای هستهای آن تمکین کند. چرا که رژیم صهیونیستی اکنون به یک معضل جهانی تبدیل شده است که با سلاحهای اتمی و کشتار جمعی اش امروز دنیا را تهدید میکند.