پخش زنده
امروز: -
رژیم صهیونیستی همواره با گسترش روند شهرک سازی سعی داشته است هرگونه احتمال تشکیل کشور مستقل و یکپارچه فلسطین را از بین ببرد سیاستی که تجربه نشان داده است که مهمترین راهبرد مقابله با آن چیزی جز مقاومت نیست مقاومتی که اخیرا مبارزان فلسطینی با توسل به آن و با شلیک بیش از ۴۰۰۰ موشک و راکت به سوی اراضی اشغالی توانستند شکست دیگری در کارنامه اشغالگران ثبت کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره شهرکهای صهیونیستی نوشت: اگرچه سیاستهای رژیم صهیونیست در ایجاد شهرکهای یهودی نشین غیر قانونی و خلاف حقوق بین الملل و به منزله ارتکاب جنایت جنگی در سرزمینهای اشغالی است اما این رژیم به این سیاست پلید خود پافشاری دارد که این شهرک ها را بر روی خانه های فلسطینی ها که همه روزه توسط اشغالگران تخریب می شود بنا کند. در تحلیل پیش رو به بهانه پیروزی های اخیر نیروهای مقاومت فلسطین در هدف قرار دادن مناطق مختلف سرزمین های اشغالی ضمن واکاوی دلایل شهرک سازی صهیونیست ها چند شهرک یهودی نشین معرفی می شود.
آغاز، اهداف و تعداد شهرک ها
رژیم صهیونیستی از زمان اشغال سرزمین فلسطین با ساخت شهرک در اراضی فلسطینیان درصدد سیطره بر این سرزمین است. تاریخچه شهرک سازی یهودیان در سرزمینهای فلسطینی به اواخر قرن نوزدهم میلادی بر میگردد. در سال ۱۸۷۸ حدود نیم میلیون نفر در فلسطین زندگی میکردند. ۹۷ درصد از این جمعیت را اعراب و ۳ درصد از آنها را یهودیان تشکیل میدادند. این رژیم در پی جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷، کرانه غربی رود اردن، نوار غزه و شرق بیت المقدس را به اشغال خود درآورد. در این میان در کرانه غربی و شرق بیت المقدس بیش از ۶۰۰ هزار شهرکنشین صهیونیست اسکان داده شد اما بر اساس گزارش گروه کارزار مخالف توسعه شهرکها، "پیس ناو" (صلح اکنون)، بسیاری از شهرکهای صهیونیستی در دهههای ۷۰، ۸۰ و ۹۰ میلادی ساخته شدند. در بیست سال گذشته، جمعیت آنها دوبرابر شده است. اندازه شهرکها بسیار متفاوت است، برخی تنها چندصد نفر سکنه دارند. بزرگترین آنها، "مدیعین ایلیت" حدود ۷۳ هزار نفر جمعیت دارد. جمعیت این شهرک در ۱۵ سال گذشته سه برابر شدهاست. سازمان حقوق بشری «صلح اکنون» دهم نوامبر ۲۰۲۰ در گزارشی اعلام کرد، در بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ میلادی ساخت غیرقانونی ۲۶ هزار و ۳۳۱ واحد مسکونی در شهرکهای صهیونیست نشین در دستور کار قرار گرفت.
شهرک های صهیونیستی و افزایش نرخ جمعیت
صهیونیست ها تلاش می کنند با افزایش زاد و ولد ترکیب جمعیتی سرزمین های اشغالی را به سود خود تغییر دهند. در حال حاضر، هر زن شهرکنشین به طور متوسط بیش از هفت فرزند به دنیا میآورد. نرخ باروری در شهرک "معیدین ایلیت" ۷.۶ فرزند برای هر زن است. بنابراین صهیونیست ها علاوه بر شهرک سازی غیرقانونی، افزایش نرخ جمعیت در سرزمین های اشغالی را در دستور کار خود قرار داده اند تا از این طریق تاریخ اراضی فلسطینی را با خیالی واهی تغییر دهند.
وعده پوچ زندگی بهتر در شهرک های صهیونیستی
صهیونیست ها از زندگی در شهرک ها انگیزه های مختلفی دارند؛ عدهای به این دلیل به شهرکها نقل مکان میکنند که یارانههای رژیم صهیونیستی باعث ارزانتر بودن مسکن و بالاتر بودن کیفیت زندگی است. اما برخی از صهیونیست ها راهی شهرکها میشوند تا در جوامع متعصب مذهبی زندگی کنند، چون به باور آنان خداوند در کتاب مقدس یهود به آنها تکلیف کرده که در آنجا ساکن شوند. یک سوم ساکنان شهرکها، یهودیان فوق ارتدکس هستند. این جوامع اغلب خانوادههای پرجمعیتی دارند و فقیرترند، و به همین دلیل کیفیت زندگی هم برایشان عامل مهمی است. در همین حال برخی جوامع، سکونت در شهرکها را یک ایدئولوژی به شمار میآورند و میگویند که حق زندگی در آنجا را دارند، چون به اعتقاد آنها، این مناطق سرزمین آبا و اجدادی یهودی آنهاست. بنابراین رژیم صهیونیستی با طرق مختلف و با وعده پوچ زندگی بهتر، صهیونیست ها را به زندگی در شهرک ها ترغیب می کند این در حالی است که این شهرک ها در تیررس نیروهای مقاومت قرار دارد و این شهرک ها از امنیت کافی برای زندگی برخوردار نیست.
کمپانی های شهرک ساز و حمایت غربی ها
دفتر حقوق بشر سازمان ملل اخیرا اسامی ۱۱۲ شرکت را منتشر کرد که در خانهسازی شهرکهای صهیونیستی در مناطق اشغال شده سرمایهگذاری کردهاند. تعداد ۹۰ شرکت صهیونیستی و بقیه از کشورهای دیگر از جمله آمریکا، هلند و یا فرانسه هستند. در این فهرست نام ۹۰ شرکت مربوط به شرکتهای صهیونیستی است. به غیر از آن نام شرکتهایی از کشورهای آمریکا، هلند، بریتانیا، فرانسه، تایلند و لوکزامبورگ نیز در این فهرست دیده میشود کشورهایی که به نظر می رسد به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اشغالگران را در غصب سرزمین مادری فلسطینیان یاری می کنند.
شهرک الکنا
الکنا شهرکی یهودینشین در منطقهای به نام شمهرون است. شمهرون با تلآویو تنها ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. این شهرک همسایه دیوار به دیوار برخی از روستاهای فلسطینی کرانه باختری رود اردن است. دیواری نه چندان بلند از سیم خاردار همسایگان فلسطینی ساکنان الکنا را از آنها جدا کرده است. داستان گسترش این شهرک به تنهائی شاهدی است بر این که سیاست شهرکسازی رژیم صهیونیستی در مناطق اشغالی جنبه استراتژیک حساسی دارد و به نظر نمیرسد که به سادگی رژیم صهیونیستی از این سیاست چشم پوشی کند. منطقه شهمرون، یک منطقه کوهستانی مشرف به شهرهای تلآویو و پتیحتکوا است. شمهرون با پتیحتکوا حدود ۱۵ کیلومتر و با تلآویو ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. شهرک الکنا بر بلندترین نقطه این ارتفاعات ساخته شده است. این شهرک نیز به مانند سایر شهرک های صهیونیستی با غصب سرزمین مادری فلسطینی ها و تخریب منازل آنها بنا نهاده شده است.
شهرک عَسقلان
مجدل یا عسقلان، مجدل یک واژه ارمنی به معنی برج و قلعه یا هر مکان بلند و مشرفی است. مجدل یکی از شهرهای قدیمی کنعانی است که بعد از اینکه چند روستا به آن اضافه شد بعدها با وجه تسمیه یکی از بنادر قدیمی این منطقه، عسقلان نامیده شد.
عسقلان یکی از بزرگترین و قدیمیترین شهرهای تاریخی فلسطین اشغالی است. این شهرک اکنون در ۶۵ کیلومتری غرب قدس واقع شده است. این شهر یکی از بنادر فلسطینی در حاشیه دریای مدیترانه است. این شهرک در شمال شرق غزه واقع شده است. بعد از کوچ دادن فلسطینی ها از سرزمین مادری خود اکنون اغلب ساکنان این شهرک را یهودیها تشکیل میدهند. اقتصاد این شهر مبتنی بر ریسندگی و بافندگی و پارچه بافی است. این منطقه در طول تاریخ چندین مرتبه ویران و دوباره از نو بنا نهاده شده است. مساحت این شهر ۴۷ کیلومتر و بیش از ۱۲۰ هزار نفر جمعیت دارد. در انتفاضه اخیر مردم فلسطین موشکهای نیروهای مقاومت در کمتر از ۱ دقیقه به آن اصابت وه صهیونیستها را به شدت سردرگم کرد.
شهرک اِسدود
نام یکی از شهرهای رژیم صهیونیستی است که در ساحل دریای مدیترانه قرار گرفته است. شهر اِسدود بیش از ۲۲۵ هزار نفر جمعیت دارد و در فاصله تقریبی ۷۰ کیلومتری از شهرهای قدس و بئر سبع قرار گرفته است. در ۳۲ کیلومتری شمال آن تل آویو و در ۲۰ کیلومتری جنوب آن عسقلان واقع شده است شهر قدس نیز در ۵۳ کیلومتری شرق آن قرار دارد. اِسدود یکی از مهمترین مراکز تجاری صهیونیستها در کنار تلآویو است. بندر اِسدود بزرگترین بندر در سرزمین های اشغالی است و بیش از ۶۰٪ تمامی واردات سرزمین های اشغالی از طریق بندر اِسدود انجام میگیرد. در سال ۱۹۴۸ و پس از اشغال آن توسط صهیونیست ها، بیشتر ساکنان عرب این شهر به غزه مهاجرت کردند. این شهرک در انتفاضه اخیر مردم فلسطین از تیررس موشک های نیروهای مقاومت دور نماند.
شهرک سِدروت
سیدروت یا اسدیروت یکی از شهرهای رژیم صهیونیستی است که در جنوب سرزمینهای اشغالی و در غرب صحرای نقب و در ۱۰ کیلومتری نوار غزه قرار گرفته است. شهر سدروت دارای جمعیتی در حدود ۲۳ هزار نفر و حدود ۵ کیلومتر مساحت دارد. مسافت ۱۰ کیلومتری این شهرک تا غزه موجب شد که در انتفاضه اخیر موشک نیروهای مقاومت در کمتر از ۱۵ ثانیه به اهداف مورد نظر در آن اصابت کند.
شهرک بئر السبع
بِئرالسَّبْع، این شهر در ۷۵ کیلومتری مشرق آن بحرالمیت و در ۸۵ کیلومتری مغرب آن دریای مدیترانه قرار دارد. جمعیت ناحیۀ بئرالسبع در بیش از ۵۱ هزار نفر بود که ۴۷ هزار نفر آنان مسلمان بودند اما در اواخر سلطۀ انگلیس شمار ساکنان این ناحیه به حدود ۱۰۰هزار نفر رسید که در ۹۳۴‘۹۱ نفر رسید و پس از آن، جمعیت یهودی این منطقه روی به افزایش نهاد. کشاورزی مهمترین فعالیت ساکنان این سرزمین است. قالیبافی، پشمریسی و تولید لبنیات از دیگر منابع در آمد ساکنان بئر السبع است. در ۱۹۴۸م نیروهای صهیونیسیتی، بئرالسبع را نیز تصرف کردند. در همین سال، صهیونیستها ساکنان بومی را راندند و یهودیان را اسکان دادند، تا جاییکه بخش بزرگی از جمعیت امروز این شهرک اشغالی را مهاجرانی یهودی از شمال افریقا، عراق، هند، رومانی، لهستان، مجارستان و آمریکای جنوبی تشکیل میدهند. این شهرک نیز در انتفاضه اخیر مردم غزه از تیررس موشک های مقاومت دور نماند و موشک های مقاومت در کمتر از یک دقیقه اهداف مورد نظر در این شهرک را هدف قرار دادند.
نتیجه گیری
اگرچه سیاستهای رژیم صهیونیستی جهت اخراج و انتقال اجباری فلسطینیها از سرزمینهای اشغالی فلسطین، انتقال اتباع صهیونیست به سرزمینهای اشغالی، ایجاد شهرکهای یهودی نشین غیر قانونی خلاف حقوق بین الملل و به منزله ارتکاب جنایت جنگی در سرزمینهای اشغالی است اما با این وجود رژیم صهیونیستی با گسترش روند شهرک سازی سعی دارد هرگونه احتمال تشکیل کشور مستقل و یکپارچه فلسطین را از بین ببرد. هرچند سازمان ملل و حتی کشورهای اروپایی مخالفت خود را با گسترش شهرکسازی توسط رژیم صهیونیستی اعلام کردهاند، اما هیچ سیاست بازدارندهای تاکنون در برابر این رژیم از سوی جامعه جهانی اتخاذ نشده است بنابراین به نظر می رسد مهمترین راهبرد مقابله با این سیاست پلید صهیونیست ها همان مقاومت باشد؛ مقاومتی که اخیرا مبارزان فلسطینی با توسل به آن و با شلیک بیش از ۴۰۰۰ موشک و راکت به سوی اراضی اشغالی توانستند شکست دیگری در کارنامه اشغالگران ثبت کنند.