سازمان گسترش و نوسازی صنایع، بازوی کمکی صنعت
بر اساس قانون حمایت از بازسازی و نوسازی صنایع کشور، شرکتهایی که نیازمند بازسازی و نوسازی هستند، به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران معرفی میشوند.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما؛ کیفیت و کمیت محصولات در صنایع مختلف وابسته به تجهیزات و ماشین آلاتی است که در فرایند تولید از آنها استفاده میشود. در واقع تجهیزات و ماشین آلات جزو مهمترین ملزومات تولید هستند که اگر فرسوده و قدیمی باشند، چرخ صنایع مختلف آهسته میچرخد، خصوصا در صنعت نساجی که میانگین عمر ماشین آلات مورد استفاده در این صنعت حدودا ۳۰ سال است. این در حالی است که عمر مفید ماشین آلات در صنعت نساجی ۵ سال است و اگر بیشتر از این باشد، مانع تولید بهره ور در صنعت نساجی و پوشاک میشود.
آقای علیرضا نوری رئیس کمیته بافندگی انجمن صنایع نساجی با اشاره به فرسوده بودن ماشین آلات این صنعت میگوید: ساخت بیشتر تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده در صنعت نساجی کشور قبل سال ۲۰۰۰ بوده و به روز رسانی نشدند، به همین جهت انرژی زیادی مصرف میکنند و سرعت بافت این ماشین آلات کم است.
به گفته فعالان صنعت نساجی در حال حاضر حداقل تولید یک ماشین بافندگی صنعت نساجی در مقایسه با ماشینی که ۲۰ سال قدمت دارد، ۲ و نیم برابر است و مصرف انرژی ماشین آلات به روز بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کمتر است.
از آنجا که در بخش تجهیزات و ماشین آلات این صنعت ۹۰ درصد به واردات وابسته هستیم و فقط در برخی از ماشین آلات تولید داخل داریم، تعرفهی واردات این ماشین آلات برای فعالان این بخش اهمیت زیادی دارد. خصوصا آنجا که این تعرفه در سال گذشته از ۴ درصد به یک درصد کاهش یافت و با پیگیری فعالان صنعت نساجی در مهر ماه امسال واردات ماشین آلات صنعت نساجی از حقوق گمرکی معاف شد.
عباس سرشارزاده عضو هیئت مدیره انجمن نساجی ایران با اشاره به سرمایه گذاری در حوزهی ساخت ماشین آلات صنعت نساجی، میگوید: ساخت ماشین آلات نساجی بعد از انقلاب شکل گرفت و به دنبال آن ۲ کارخانه غدیر یزد و کارخانه دیگری در تبریز راه اندازی شد که ماشین آلات نساجی ایرانی با میزان تولید و کیفیت پایین مانند ماشینهای بافندگی خانگی تولید میشد یعنی با وجود حمایتهای زیادی که از این ۲ واحد تولیدی انجام گرفت، به دلیل آنکه انتقال فناوری به درستی انجام نشد و در داخل نیز فناوری مورد نیاز این صنعت وجود نداشت، هر دو کارخانه امروز به جای تولید ماشین آلات نساجی تبدیل به کارخانه تولید قطعات خودرو شده اند.
در سالهای اخیر بازسازی و نوسازی ماشین آلات صنعت نساجی به دغدغه تولیدکنندگان این حوزه تبدیل شده و از این جهت وزارت صمت به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ابلاغ کرده تا با اختصاص منابع مالی، برای بازسازی و نوسازی ماشین آلات، بازوی کمکی تولیدکنندگان صنعت کشور شود.
سعید جعفری معاون سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با اشاره به طرحهایی که با هدف بازسازی و نوسازی به این سازمان معرفی میشوند، میگوید: منابع مالی مجموعههایی که به بازسازی و نوسازی نیاز دارند از طرف دولت تامین میشود و سازمان گسترش برای مدتی مدیریت مجموعههای نیازمند بازسازی را در دست میگیرد و بعد از اتمام بازسازی، مجدد شرکت را به مالک قبلی منتقل میکند.
گزارش از فائزه نوروزبیگی؛ خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما