در آستانه ورود به هفتمین سال تجاوز سعودیها به یمن
گرسنگی، قحطی و مرگ؛ هدیه غربیها برای کودکان یمنی
آمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای غربی با ارسال دیوانهوار انواع سلاحهای غیرمجاز به عربستان سعودی، گرسنگی، قحطی و مرگ را برای میلیونها کودک یمنی به ارمغان آوردند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، حمله ائتلاف متجاوز سعودی به یمن در حالی ۲۲ روز دیگر وارد هفتمین سال خود میشود که به جز کشتار زنان، کودکان و مردم بیدفاع فقیرترین کشور عربی، دستاورد دیگری برای عربستان سعودی به همراه نداشته است. مرکز حقوق بشر و توسعه «عین الانسانیه» یمن که مسائل مربوط به جنایتهای ائتلاف متجاوز را بررسی میکند به تازگی در گزارشی اعلام کرد: از آغاز حمله به یمن در ۲۵ مارس ۲۰۱۵ تاکنون، ۴۳ هزار و ۳۹۷ تَن از غیرنظامیان یمنی به شهادت رسیده یا زخمی شدهاند.
براساس گزارش «عین الانسانیه»، تاکنون ۱۷ هزار و ۴۲ تَن از غیرنظامیان یمن به شهادت رسیدهاند که از این تعداد، ۳ هزار و ۸۰۴ تَن را کودکان و ۲ هزار و ۳۸۹ تَن را زنان تشکیل میدهند. شمار زخمیهای این جنگ به ۲۶ هزار و ۳۵۵ تَن رسیده است که از این میان ۴ هزار و ۱۲۸ تن کودکان و ۲ هزار و ۸۰۱ تن را زنان تشکیل میدهند. در همین حال، براساس تازهترین گزارش صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در سال جاری (۲۰۲۱)، ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار کودک یمنی به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. دبیر کل سازمان ملل هم اعلام کرد، یمن اندک اندک در مسیری پیش میرود که بدترین قحطی و گرسنگی جهان در آن رخ خواهد داد. در کنار ائتلاف متجاوز سعودیها، ویروس کرونا هم پای خود را بر روی سینه مردم یمن گذاشته و نفسهای آنان را در سینههایشان حبس کرده است.
سلاحهای مورد استفاده عربستان در این جنگ نابرابر، از آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و دیگر کشورهای غربی تامین شده است. «طه متوکل» وزیر بهداشت یمن اخیراً اعلام کرد، سعودیها در ۶ سال اخیر با استفاده از تسلیحات آمریکایی و غربی، ۵۲۳ بیمارستان و مرکز بهداشتی و درمانی در یمن را تخریب کردند. «علی صفره» مسؤول مرکز مینروبی یمن نیز اعلام کرد، ائتلاف سعودی از آغاز تجاوز به یمن تا کنون سه هزار و ۱۷۹ بمب خوشهای که ساخت آمریکا، انگلیس و برزیل بوده بر سر مردم بی دفاع یمن ریخته است. وی افزود: شمار قربانیان بمبهای خوشهای در یمن بیش از یک هزار نفر است که اکثر آنها زنان و کودکانی هستند که در مناطق زراعی و مراتع کشته شدند.
۴۰۰ هزار کودک یمنی با خطر مرگ ناشی از گرسنگی روبرو هستندبرنامه جهانی غذا، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) و سازمان جهانی بهداشت به عنوان چهار آژانس تحت نظارت و مدیریت سازمان ملل متحد ۱۲ فوریه در گزارشی مشترک اعلام کردند: دست کم ۴۰۰ هزار کودک زیر پنج سال یمنی، امسال (۲۰۲۱) در صورت تداوم شرایط موجود، بر اثر گرسنگی جان خود را از دست خواهند داد.
این هشدار جدی در حالی مطرح شده که پس از گذشت شش سال از شروع جنگ در یمن، نزدیک به ۸۰ درصد جمعیت حدود ۲۹ میلیونی این کشور هم اکنون برای گذراندن یک زندگی عادی و زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه وابستهاند.
آژانسهای امدادی و بشردوستانه فعال تحت مدیریت سازمان ملل متحد هم در گزارشی با تاکید بر افزایش ۲۲ درصدی ابتلا به سوءتغذیه حاد در میان کودکان زیر پنج سال یمنی نسبت به سال ۲۰۲۰، درخصوص در خطر بودن جان این کودکان هشدار دادهاند. در این گزارش همچنین تصریح شد، شهرهای عدن، تعز، حدیده و صنعا در میان مناطق پر خطر از حیث بحران آذوقه و مواد غذایی و نیز موارد پر شمار سوء تغذیه قرار دارند.
از سوی دیگر پیشبینی میشود که حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار زن باردار یا شیرده در یمن طی سال جاری دچار سوء تغدیه حاد شوند. بر اساس اعلام آژانس امداد و کمکرسان سازمان ملل متحد، تاکنون تنها ۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار از حدود ۴ میلیارد دلار نیاز مالی برای کمکهای فوری بشردوستانه به یمن تامین شده است.
اشک تمساح آمریکاییها برای مردم یمن
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا در روزهای آخر حضور خود در کاخ سفید، در راستای خواستههای ائتلاف متجاوز سعودی، جنبش انصارالله یمن و برخی از مقامهای این جنبش را در لیست تروریستی آمریکا قرار داد. از سوی دیگر دولت جدید ایالات متحده، ۱۶ فوریه نام «جنبش انصارالله یمن» را از فهرست گروههای تروریستی (از نظر دولت آمریکا) خارج کرد. «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در همین خصوص بدون اشاره به دلیل بحران یمن و حمایت دولتهای پیشین آمریکا از این جنگ خانمانسوز و تجاوز آشکار سعودیها، مدعی شد: آمریکا همچنان در کمک به شرکای خود در خلیج فارس از جمله در دفاع از خود در برابر تهدیدات ناشی از یمن، متعهد است.
حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی در جنگ یمن از دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا آغاز شد و بسیاری از مقامات دولت کنونی از جمله خود بایدن در دولت اوباما نیز خدمت میکردند. طبق اعلام اندیشکده مطالعات صلح بینالمللی استکهلم، آمریکا از سال ۲۰۱۵ بزرگترین تأمینکننده تجهیزات نظامی عربستان بوده و ۷۳ درصد واردات سلاحهای این کشور را به خود اختصاص داده است.
همچنین در پنج سال پیش از آغاز جنگ یمن، حجم انتقال سلاح آمریکا به عربستان سعودی سه میلیارد دلار بود؛ این رقم در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ با موافقت آمریکا برای فروش سلاح به ارزش ۶۴.۱ میلیارد دلار، به میانگین سالانه ۱۰.۷ میلیارد دلار رسید. در این مدت فروش سلاح به دیگر مشارکتکنندگان در این جنگ همچون امارات متحده عربی نیز به شدت افزایش یافت.
«بروس ریدل» Bruce Riedel اخیراً در تحلیلی که اندیشکده بروکینگز آمریکا منتشر کرد، نوشت: باراک اوباما میتوانست این جنگ را در آغاز آن در سال ۲۰۱۵ با قطع حمایت نظامی، دیپلماتیک و اطلاعاتی از ائتلاف تحت رهبری سعودیها که یمن را محاصره کرده بود و حملات هوایی مرگباری را علیه اهداف غیرنظامی انجام میداد، متوقف کند. لوید آستین، فرمانده نظامی منطقهای دولت وقت که اکنون وزیر دفاع آمریکاست، ظاهراً توصیه کرده بود از نبرد سعودی حمایت نشود و پیشبینی شکست آن را کرده بود.
«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا تاکنون نشان داده که بهشدت درخصوص سیاستهای محمدبنسلمان، ولیعهد عربستان و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به دلیل نزدیکی این دو شخصیت به ترامپ خشمگین است. در واقع اقدامات دولت جدید آمریکا درخصوص مسئله یمن را نمیتوان در راستای دلسوزی ایالات متحده ارزیابی کرد بلکه بیشتر برگرفته از عصبانیت دموکراتها از سیاستهای بی نتیجه سعودیها و تخریب چهره آمریکاست. در این بازی کثیف آمریکاییها، زمان به ضرر مردم یمن سپری میشود و به اذعان سازمان ملل، هر ۱۰ دقیقه یک کودک یمنی زیر ۵ سال به دلیل محاصره علیه این کشور جان خود را از دست میدهد.
اختلاف آمریکا و انگلیس بر سر چگونگی دوشیدن سعودیهادفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا جمعه گذشته (۲۶ فوریه) گزارشی از قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار منتقد خاندان سعودی منتشر کرد که در آن «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، آمر این قتل فجیع معرفی شده است. در همین حال، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، علیه ۷۶ تبعه سعودی که شامل تعدادی از مقامهای ریاض، خانوادههای آنها و برخی از اعضای گارد سلطنتی سعودی است، محدودیتهایی برای صدور روادید در نظر گرفته است، اما بن سلمان با وجود صدور دستور قتل خاشقچی تحریم و یا محدود نمیشود.
جو بایدن، هنگامی که نامزد ریاست جمهوری آمریکا بود، قول داد برای قتل جمال خاشقجی چهره ناراضی سعودی در سال ۲۰۱۸، عربستان سعودی را طرد و منزوی کند. اما وقتی زمان مجازات واقعی ولیعهد عربستان سعودی فرا رسید، برداشت بایدن از منافع استراتژیک آمریکا بر تصمیم او چیره شد. همچنین براساس گزارش اخیر روزنامه «گاردین»، تصمیم دولت جو بایدن برای خارج کردن اسناد مربوط به قتل خاشقچی از طبقه اسناد محرمانه به مفهوم آن است که رئیس جمهوری آمریکا، پایان جنگ خونبار یمن و استفاده از قضیه خاشقچی را فرصتی برای بهبود وجهه دولت جدید آمریکا در صحنه بینالمللی و اهرم فشاری برای دوشیدن سعودیها قلمداد میکند.
از سوی دیگر شماری از قانونگذاران آمریکایی از دولت انگلیس خواستند با قطع فروش جنگ افزار به عربستان سعودی، به پایان جنگ در یمن، کمک کند. انگلیس از سال ۲۰۱۵ تاکنون، مجوز فروش ۶.۴ میلیارد پوند سلاح به عربستان را صادر کرده است. اما جیمز کلیورلی James Cleverly وزیر مشاور در امور خاورمیانه و آفریقا انگلیس گفت: لندن فروش بمب و موشک به عربستان سعودی را ادامه خواهد داد، زیرا صادرات جنگ افزار انگلیسی، «با دقت فراوان» همراه است تا مبادا قوانین حقوق بشری نقض شود!. به نوشته گاردین، رژیم سعودی به تنهایی ۴۰ درصد از صادرات اسلحههای انگلیسی را در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ خریداری کرده است.
آمریکا و انگلیس در آغاز و ادامه بحران در یمن نقشی اساسی دارند و باید برای دست داشتن در این تراژدی پاسخگو باشند. واشنگتن و لندن از سال ۲۰۱۵ بر سر چگونگی دوشیدن سعودیها با هم رقابت داشتند، اما این رقابت کثیف، موجب بحران انسانی، فروپاشی اقتصادی، تعطیلی فرودگاهها و بنادر و قتل و عام مردم مظلوم یمن شده است.
تلاش اروپاییها برای پاک کردن رد جنایت خود در یمنبا گذشت شش سال از جنایت ائتلاف متجاوز سعودی در یمن، کشورهای اروپایی به دنبال پاک کردن رد جنایت خود در یمن هستند. ایتالیا اخیراً فروش هرگونه سلاح نظامی به عربستان سعودی و امارات را قطع کرده است. در همین راستا رُم جلوی انتقال بیش از ۱۲ هزار موشک را به عربستان گرفته است.
آلمان نیز در سالهای اخیر با عربستان وارد فعالیتهای گسترده تجاری شده و حجم صادرات خود به ریاض در سال ۲۰۱۷ را به ۲۵۴ میلیون یورو افزایش داده است. آلمان پس از قتل فجیع «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد مقامات سعودی (نه در دفاع از مردم مظلوم یمن) از نوامبر ۲۰۱۸، صادرات سلاح به عربستان را متوقف کرد. به تازگی نیز دولت آلمان ممنوعیت صادرات تسلیحات نظامی به عربستان را تا پایان سال ۲۰۲۱ تمدید کرد.
در همین حال، «فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه اخیراً با ابراز تاسف از شرایط یمن، در ادعایی مضحک اعلام کرد: ما به عربستان سعودی و امارات سلاح فروختهایم و تا آنجا که من میدانم هیچ سلاحی که ما فروخته باشیم علیه غیرنظامیان به کار گرفته نشده است!. ادعای وزیر دفاع فرانسه در حالی مطرح میشود که سازمان عفو بینالملل بارها فرانسه را به نقض مقررات بشردوستانه در یمن متهم کرده است.
جمع بندی
کشورهای غربی به خصوص آمریکا و انگلیس از سال ۲۰۱۵ از ائتلاف متجاوز سعودی در یمن حمایت و به لحاظ تسلیحاتی، آموزشی و اطلاعاتی به آنها کمک کردهاند. این حمایت، تاکنون موجب کشته شدن دهها هزار یمنی و آوارگی میلیونها نفر دیگر و ویرانی این کشور فقیر عربی شده است. اقدام اخیر آمریکا و برخی کشورهای غربی در توقف صادرات سلاح به عربستان هم فقط حل بخش کوچکی از معادله جنگ شش ساله یمن است و هیچ گاه دستان آغشته به خون آنها در جنایت علیه مردم و کودکان یمنی، با این اقدامات نمایشی پاک نخواهد شد.
آمریکا و غربیها باید بدانند که مردم یمن جز برخورداری از حق ذاتی خود و مشارکت در یک دولت دموکراتیک، خواسته دیگری ندارند، اما هدف مداخله عربستان و امارات جلوگیری از تشکیل یک دولت مردمی برخاسته از اراده مردم در یمن است. اگر کشورها و سازمانهای مدعی حقوق بشر به دنبال دفاع از حقوق مردم یمن هستند باید ائتلاف متجاوز را ملزم به برقراری آتش بس واقعی در یمن و رفع محاصره از فرودگاه صنعا و بندر الحدیده کنند.
جنایت ائتلاف متجاوز همزمان با جولان کرونا در یمن در حالی اتفاق میافتد که سازمان ملل متحد اقدام جدی برای متوقف کردن جنایت ائتلاف سعودی علیه یمن انجام نمیدهد. البته سازمان ملل پیش از این نیز در اقدامی منزجرکننده به علت تهدید مالی عربستان علیه این سازمان، ائتلاف سعودی را از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودک خارج کرد!. این اقدام در حالی صورت گرفت که جمع زیادی از کودکان و نوجوانان یمنی در فجایعی همچون بمباران اتوبوس حامل دانش آموزان، بمباران هوایی منازل مسکونی و مدارس و بیمارستانها توسط ائتلاف متجاوز سعودی جان خود را از دست دادهاند.
در کنار ضرورت بیطرفی کامل سازمان ملل درخصوص مسئله یمن، حکام سعودی هم باید به این درک برسند که جنگ، راه حل مسئله یمن نیست و از مسیر گذشته برگردند. راه حل صلح و ثبات در این کشور، همانگونه که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده، برقراری آتشبس و توقف سریع حملات نظامی خارجی، ارسال فوری و بدون وقفه کمکهای انساندوستانه برای مردم یمن، از سرگیری گفتگوی ملی یمنی و تحت هدایت مردم و با مشارکت نمایندگان تمام احزاب سیاسی و گروههای اجتماعی این کشور و تشکیل دولت فراگیر وحدت ملی یمن است.
نویسنده: محسن ایراندوست