پخش زنده
امروز: -
تحلیلگران می گویند تضعیف موضع عربستان در منطقه، میتواند باعث تشدید اختلافات و دستکم مشکلات جدید بین عربستان و امارات شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شبکه المیادین؛ تناقض عمیق منافع بین عربستان و امارات، روابط دو کشور را که در بهترین شرایط به نظر میرسید، بر هم زده است.
گزارشگر شبکه تلویزیونی المیادین، گفت: «ضاحی خلفان» از دبی توئیتی را با عنوان «پشت کردن به دوست» منتشر کرد. در شرایط فعلی، چیزی جز روابط بحرانی امارات و عربستان، از این جمله برداشت نمیشود.
ضاحی خلفان درباره اولویت داشتن منافع سخن گفت، بدون آنکه به طور مستقیم به ریاض اشاره کند. به نظر میرسد به او اجازه داده شده است تا با انتشار چند توئیت، آنچه را که در ذهن حاکمان امارات است، منتشر کند. در حالی که آنها و سعودیها پیش از این، توافق نظر کامل با یکدیگر داشتند. اما اکنون اختلافات برتری پیدا کرده است، هر چند که گاهی با توجه به منافع مشترک، موضع یکسان اتخاذ میکنند. در اینجا این حرف وینستون چرچیل صدق میکند که در سیاست، دوستی یا دشمنی دائمی وجود ندارد، تنها منافع دائمی داریم. آنچه محمد بن سلمان و محمد بن زاید را در کنار یکدیگر قرار داده بود، منافع است و امروز هم همین منافع است که باعث تفرقه بین دو طرف شده است.
در ادامه این گزارش آمده است: این اختلاف دو جنبه دارد که هر دو جنبه به یکدیگر مرتبط است. یکی از این دو جنبه به اختلافات مرزی پس از استقلال امارات و نیاز آن به این مسئله بر میگردد که عربستان آن را به رسمیت بشناسد. جنبه دیگر به طور مستمر وجود داشته و ریشه آن رقابت بر سر رهبری و نفوذ است. فرزندان بن زاید همچنان نوار مرزی را به خاطر دارند که پدرشان مجبور به چشم پوشی از آن شد و بعدا مشخص شد که ذخایر عظیم نفتی در آن قرار دارد. محمد بن زاید، بلندپروازیهای بیشتری دارد و در کنار عربستان در جنگ یمن شرکت کرد. اما در آنجا، منافع دو طرف تناقض پیدا کرد.
ناظران، تلاش ابوظبی برای کمک گرفتن از حمایتهای اسرائیل را موضع گیری علیه ریاض میدانند. محمد بن سلمان پس از یک دوره غفلت، از خواب بیدار شد، در حالی که امارات در یمن تسلط و نفوذ به دست آورده و منافعش را محقق کرده بود. از سوی دیگر عربستان سعودی در یمن، دستاوردی جز شکست نداشته است. محمد بن سلمان به همین علت برای بازسازی روابط با قطر تلاش کرد. شاید همین منافع از نظر محمد بن سلمان، او را وادار میکند تا در ماهیت روابط با امارات بازنگری کند تا راه را بر روی بلندپروازیهای بن زاید ببندد. به ویژه که تضعیف موضع عربستان در منطقه، میتواند باعث پررنگ شدن مسایل اختلافی شود و دستکم مشکلات جدید بین دو طرف ایجاد کند.
کارشناسان میگویند تنش میان عربستان و امارات دست کم از سه سال گذشته روندی رو به رشد پیدا کرد و علنی شده است. اختلاف نفتی اخیر اوج انفجار این اختلافات به شمار میرود؛ اختلافاتی که به صورت بی سابقهای به سازمان اوپک به ویژه در نشست اخیر این سازمان در وین رسید، نشستی که با هدف تصویب توافق سعودی-روسی جهت افزایش روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت، به منظور پایین آوردن قیمت جهانی نفت و ایجاد ثبات در اقتصاد جهان برگزار شد، اقتصادی که این روزها از بحرانهای فزاینده از جمله بحران کرونا رنج میبرد.