تغییر معادلات جنگ به سود مقاومت یمن؛
تحلیل روز: شش سال از حمله ائتلاف سعودی به یمن گذشت
حمله ائتلاف متجاوز سعودی به یمن، در حالی وارد هفتمین سال خود شد که معادلات این جنگ به سود مقاومت یمن تغییر کرده است.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، قیام مردم یمن در سال ۲۰۱۱ علیه حکومت دیکتاتوری «علی عبدالله صالح» آغاز شد؛ مردم این کشور با قیام علیه فقر گسترده که میراث بیش از سه دهه حکومت عبدالله صالح بود به دنبال ایجاد ساختاری با پشتوانه مردمی در جهت ارتقای سطح زندگی بودند، اما مداخله عربستان سعودی و چند کشور عربی به همراه ایالات متحده آمریکا سبب شد تحولات یمن به بزرگترین بحران انسانی در جهان تبدیل شود.
به قدرت رسیدن «عبد ربه منصور هادی» معاون دو دههای عبدالله صالح در انتخابات تک نامزدی در سال ۲۰۱۲، نتیجه مداخله سعودیها در قیام مردم یمن بود؛ همزمان با ناکامی منصور هادی، مردم یمن باردیگر در تابستان ۲۰۱۴ دست به قیام زدند که به فرار هادی از این کشور و از سوی دیگر حمله عربستان سعودی به فقیرترین کشور عربی منطقه غرب آسیا منجر شد.
عربستان با همراهی امارات، بحرین، سودان و آمریکا در ۲۶ مارس ۲۰۱۵ (ششم فروردین ۱۳۹۴) با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی- آمریکایی، تجاوز به کشور یمن را در عملیاتی با عنوان «طوفان قاطعیت» آغاز کرد، اما در سالهای گذشته به استثنای امارات و آمریکا، سایر همپیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند و ابوظبی نیز هماکنون از یک همپیمان قدیمی به یک رقیب رو در روی ریاض در جنوب یمن تبدیل شده است.
مروری بر شش سال تجاوز سعودیها و پاسخ مقاومت یمن
به گفته «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن، جنگندههای سعودی در شش سال گذشته بیش از ۲۶۰ هزار بار یمن را بمباران کردهاند، با این حال صدها عملیات هوایی طی سالهای ۲۰۱۵ الی ۲۰۱۶ در این آمار نیامده است. همچنین از ابتدای سال میلادی جاری هزار بار مناطق مختلف یمن مورد حمله جنگندههای سعودی واقع شدهاند.
وزارت حقوق بشر یمن اخیراً در گزارشی اعلام کرد: هزاران حمله نظامی ائتلاف متجاوز سعودی به یمن، منجر به کشته شدن ۴۳ هزار و ۵۸۲ غیر نظامی، از جمله ۷ هزار و ۹۹۹ کودک و ۵ هزار و ۱۸۴ زن شده است. وزارت حقوق بشر یمن با اشاره به اینکه نرخ فقر در این کشور به بیش از ۸۵ درصد و نرخ بیکاری به بیش از ۶۵ درصد رسیده است، افزود: ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر دچار فقدان امنیت غذایی هستند. این گزارش همچنین میافزاید، ائتلاف سعودی با شکنجههای روحی و جسمی، حقوق هشت هزار و ۱۰۰ اسیر را نقض کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: ائتلاف سعودی از بمبهای خوشه ای، آتشزا، شیمیایی و سمی در تجاوز به یمن استفاده کرده و با سه هزار و ۱۷۹ بمب، هزاران یمنی را در ۱۱ استان قتل عام کرده است. این گزارش میافزاید: ائتلاف سعودی همچنین ۴۱۷ اثر باستانی و تاریخی، ۳۶۶ مرکز تفریحی و گردشگری و یکهزار و ۳۴۸ مسجد را تخریب و یمنیها را از انجام مناسک حج محروم کرده است.
وزارت حقوق بشر یمن در ادامه گزارش خود آورده است: متجاوزان همچنین ۱۳۲ مرکز ورزشی، چهار هزار و ۳۷۰ جاده و پل، ۷۶۷ ایستگاه سوخت و گاز، ۱۴ بندر، ۹ فرودگاه، چهار هواپیمای مسافربری، ۳۴۹ کارخانه، پنج سیلوی غلات، ۲ هزار و ۷۲ تأسیسات و شبکه ارتباطاتی، ۵۲۳ مرکز بهداشتی و درمانی، ۹۲ خودروی امدادی، سه هزار و ۷۸۴ مرکز آموزشی را تخریب کرده و به این ترتیب چهار میلیون و ۴۳۵ هزار و ۴۰۹ دانش آموز را از ادامه تحصیل محروم کرده است.
از سوی دیگر ارتش و کمیتههای مردمی یمن نیز در طول شش سال گذشته در پاسخ به جنایات ائتلاف متجاوز سعودی، ۱۲ هزار و ۳۶۶ عملیات نظامی انجام دادهاند؛ براساس اعلام سرتیپ یحیی سریع، ۶ هزار و ۱۹۲ مورد عملیات تهاجمی، ۶ هزار و ۱۷۴ بار عملیات تدافعی، ۵۴ هزار و ۲۵ بار اقدام تک تیراندازها، ۶ هزار و ۳۸۵ بار واحدهای ضد زرهی، ۵۹ هزار و ۸۵۲ عملیات پشتیبانی توپخانه و ۱۵۳۴ عملیات پدافند هوایی در طول ۶ سال گذشته انجام شده است؛ همچنین از ابتدای جنگ تاکنون ۱۳۴۸ موشک بالستیک به سمت اهداف ائتلاف سعودی شلیک شده است.
عملیات نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن تلفات انسانی سنگینی نیز به ائتلاف سعودی وارد کرده است. مطابق آمار سرتیپ یحیی سریع، از آغاز جنگ ۱۰ هزار و ۴۰۰ تن از نیروها و افسران ارتش سعودی، بیش از ۱۲۴۰ نیروی اماراتی و ۸ هزار و ۶۳۴ مزدور سودانی و از میان شبه نظامیان وابسته به ائتلاف سعودی نیز مجموعاً ۲۲۶ هزار و ۶۱۵ تن کشته و زخمی شدهاند. به عبارت دیگر، ائتلاف متجاوز سعودی در این جنگ مجموعاً ۲۴۶ هزار و ۸۸۹ نفر کشته و زخمی داشته که آمار بسیار زیادی است.
گاو شیرده در باتلاق خودساخته یمنکشته و زخمی شدن دهها هزار مردم بیگناه، آواره کردن میلیونها نفر، قحطی و گرسنگی و شیوع بیماریهای واگیردار در یمن تنها دستاورد سعودیها در هفتمین سال جنگ علیه فقیرترین کشور عربی است.
قدرت دفاعی ارتش و کمیتههای مردمی یمن با وجود محاصره همه جانبه با تکیه بر توان داخلی روز به روز در حال افزایش است؛ تحولات میدانی جنگ یمن، دست برتر مقاومت یمن در رویارویی با متجاوزان عربستانی در تمامی عرصهها را نشان میدهد. از آنجا که استراتژی عربستان در تجاوزگریاش به یمن بر حملات هوایی استوار بوده است مقاومت یمن نیز استراتژی خود را بر ضربات موشکی به متجاوزان عربستانی با تکیه با ظرفیتهای بومی این کشور استوار کرد. این حرکت دقیق و هوشمندانه یمن به برتری بیش از پیش مقاومت یمن بر ائتلاف متجاوز سعودی در عرصه میدانی انجامیده است (
بیشتر بخوانید).
بلندپروازیهای بنسلمان و محرومیت میلیونها کودک یمنی از تحصیلائتلاف متجاوز سعودی از سال ۲۰۱۵ با حمله به دانشآموزان، معلمان و زیرساختهای آموزشی یمن، تاثیر مخربی بر سیستم آموزش این کشور گذاشت و میلیونها کودک را از دسترسی به آموزش محروم کرد.
«همدان الشامی» معاون وزیر آموزش و پرورش یمن آوریل ۲۰۲۰ در گزارشی اعلام کرد: خسارتهای جانی و مالی وارد شده به بخش آموزش و پرورش یمن بر اثر تجاوز ائتلاف سعودی در ۱۲۰ صفحه جمع آوری شده است و در آن به شهادت صدها دانش آموز دختر، پسر، کادر آموزشی و تاثیرات منفی حملات وحشیانه نیروهای ائتلاف به بیش از پنج میلیون و ۸۹۵ هزار و ۲۲۰ دانش آموز دختر و پسر و ۲۰۰ هزار معلم نیز اشاره شده است. الشامی مجموع خسارتهای مالی وارد شده به بخش آموزش و پرورش یمن بر اثر حملات نیروهای ائتلاف را حدود سه تریلیون ریال واحد پول ملی این کشور اعلام کرد(
بیشتر بخوانید).
گرسنگی، قحطی و مرگ؛ هدیه غربیها برای کودکان یمنیآمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای غربی با ارسال دیوانهوار انواع سلاحهای غیرمجاز به عربستان سعودی، گرسنگی، قحطی و مرگ را برای میلیونها کودک یمنی به ارمغان آوردند.
کشورهای غربی به خصوص آمریکا و انگلیس از ائتلاف متجاوز سعودی در یمن حمایت و به لحاظ تسلیحاتی، آموزشی و اطلاعاتی به آنها کمک کردهاند. این حمایت، تاکنون موجب کشته شدن دهها هزار یمنی و آوارگی میلیونها نفر دیگر و ویرانی این کشور فقیر عربی شده است. اقدام اخیر آمریکا و برخی کشورهای غربی در توقف صادرات سلاح به عربستان هم فقط حل بخش کوچکی از معادله جنگ شش ساله یمن است و هیچ گاه دستان آغشته به خون آنها در جنایت علیه مردم و کودکان یمنی، با این اقدامات نمایشی پاک نخواهد شد.
آمریکا و غربیها باید بدانند که مردم یمن جز برخورداری از حق ذاتی خود و مشارکت در یک دولت دموکراتیک، خواسته دیگری ندارند، اما هدف مداخله عربستان و امارات جلوگیری از تشکیل یک دولت مردمی برخاسته از اراده مردم در یمن است. اگر کشورها و سازمانهای مدعی حقوق بشر به دنبال دفاع از حقوق مردم یمن هستند باید ائتلاف متجاوز را ملزم به برقراری آتش بس واقعی در یمن و رفع محاصره از فرودگاه صنعا و بندر الحدیده کنند (
بیشتر بخوانید).
شش سال مقاومت مردم یمن در مقابل طوفان حماقت سعودیهامردم مظلوم یمن شش سال هدف حملات همهجانبه ائتلاف متجاوز سعودی و حامیانش قرار گرفتند، اما تاکنون مقتدرانه در مقابل این ظلم آشکار مقاومت کردهاند.
ارتش و کمیتههای مردمی یمن از سال ۲۰۱۹، عملیاتهایی را با عنوان «موازنه بازدارندگی» در پاسخ به جنایت سعودیها آغاز کردند. مردم یمن با استفاده از هوش بالا و تکیه بر توانمندیهای داخلی خود، معادلات نبرد را به طور کامل دگرگون کردند.
همچنین در حالی که تمرکز ائتلاف متجاوز سعودی بر مقابله با عملیاتهای هوایی ارتش و کمیتههای مردمی یمن بود، این بار از زمین مورد حمله قرار گرفت. این عملیات که «نصر من الله» نام داشت، از ۱۵ اوت ۲۰۱۹ (۲۴ مرداد ۱۳۹۸) در محورهای مختلف جبهه نجران آغاز و به چندین مرحله تقسیم شد.
با ادامه جنایتهای ائتلاف سعودی در یمن، عملیات «بنیان المرصوص» در آغاز سال ۲۰۲۰ انجام شد؛ در این عملیات علاوه بر منطقه نِهِم در صنعا به مساحت ۲۵۰۰ کیلومتر مربع مناطقی در دو استان مأرب و الجوف آزاد شدند. «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن ۲۹ ژانویه ۲۰۲۰ اعلام کرد: ۱۵۰۰ کشته، ۱۸۳۰ زخمی، صدها اسیر و حدود ۴۰۰ خودروی نظامی و زرهی غنیمت گرفته شده، ماحصل عملیات نظامی «البنیان المرصوص» نیروهای مسلح یمن است (
بیشتر بخوانید).
توان پهپادی نیروهای مقاومت یمنقدرت پهپادی و موشکی ارتش و کمیتههای مردمی یمن با گذشت شش سال از تجاوز همه جانبه ائتلاف سعودی - آمریکایی، روز به روز افزایش مییابد.
تحولات چند سال اخیر، بیانگر گذار محور مقاومت یمن به مرحله بازدارندگی جدید و موثر در مقابل تجاوزات ائتلاف سعودی و حامیانش است. همچنین این تحولات نشان میدهد، توانمندی و قابلیت کنونی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در اجرای سلسله عملیاتهای «موازنه بازدارندگی»، «نصر من الله» و «البنیان المرصوص» مربوط به سالهای اخیر و براساس امکانات داخلی است. ارتش یمن به خصوص در این عملیاتها، قدرت بازدارندگی خود را ثابت و خسارتهای سنگینی به ائتلاف متجاوز سعودی وارد کرده است.
نیروهای مقاومت یمن در ۶ سال گذشته، توان پهپادی و موشکی خود را به صورت قابل ملاحظهای افزایش داده اند. در حالی که قبلا دقت موشکها و پهپادهای یمنی کمتر بود، اما اکنون با دقت بالایی به اهداف موردنظر اصابت میکنند. براساس این واقعیت، هر اندازه که جنگ یمن ادامه پیدا کند از سویی تلفات متجاوزان بیشتر میشود و آنها در باتلاق یمن بیشتر فرو میروند و از سوی دیگر ارتش و کمیتههای مردمی یمن در تولید بومی سلاحهای راهبردیتر توانمندتر میشود (
بیشتر بخوانید).
جمعبندی
مردم یمن در طول ۶ سال گذشته نشان دادند با وجود تمامی هجمههایی که علیه آنها میشود هرگز در مقابله با متجاوزان و جنگ رو در رو با اشغالگران ابایی ندارند؛ سازمانها و کشورهای مدعی حقوق بشر هم باید برای برقراری صلح و بازگشت امنیت به یمن به ویژه برای کودکانی که از عواقب تلخ ناشی از درگیریها و پیامدهای ﺁن رنج برده اند، تلاش کنند و متجاوزان سعودی و همپیمانان آن نیز باید برای ارتکاب و همراهی با این جنایات پاسخگو باشند.
جنایت ائتلاف متجاوز همزمان با جولان کرونا در یمن در حالی اتفاق میافتد که سازمان ملل متحد اقدام جدی برای متوقف کردن جنایت ائتلاف سعودی علیه یمن انجام نمیدهد. البته سازمان ملل پیش از این نیز در اقدامی منزجرکننده به علت تهدید مالی عربستان علیه این سازمان، ائتلاف سعودی را از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودک خارج کرد. این اقدام در حالی صورت گرفت که جمع زیادی از کودکان و نوجوانان یمنی در فجایعی همچون بمباران اتوبوس حامل دانش آموزان، بمباران هوایی منازل مسکونی و مدارس و بیمارستانها توسط ائتلاف متجاوز سعودی جان خود را از دست دادهاند.
در کنار ضرورت بیطرفی کامل سازمان ملل درخصوص مسئله یمن، حکام سعودی هم باید به این درک برسند که جنگ، راه حل مسئله یمن نیست و از مسیر گذشته برگردند. راه حل صلح و ثبات در این کشور، همانگونه که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده، برقراری آتشبس و توقف سریع حملات نظامی خارجی، ارسال فوری و بدون وقفه کمکهای انساندوستانه برای مردم یمن، از سرگیری گفتگوی ملی یمنی و تحت هدایت مردم و با مشارکت نمایندگان تمام احزاب سیاسی و گروههای اجتماعی این کشور و تشکیل دولت فراگیر وحدت ملی یمن است.
نویسنده: محسن ایراندوست