مظلوم مقتدر
تحلیل روز؛ شش سال مقاومت مردم یمن در مقابل طوفان حماقت سعودیها
مردم مظلوم یمن شش سال هدف حملات همهجانبه ائتلاف متجاوز سعودی و حامیانش قرار گرفتند، اما تاکنون مقتدرانه در مقابل این ظلم آشکار مقاومت کردهاند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، عربستان با همراهی امارات و برخی از کشورهای عربی و با حمایتهای همهجانبه آمریکا و کشورهای غربی در ۲۶ مارس ۲۰۱۵ با تشکیل ائتلاف عربی- آمریکایی، در عملیاتی با عنوان «طوفان قاطعیت» تجاوز به یمن را آغاز کرد. حدود ۲ هفته دیگر حمله ائتلاف متجاوز سعودی به یمن وارد هفتمین سال خود میشود.
سعودیها و همپیمانان آنها هرگز فکر نمیکردند، جنگی که به دنبال بلندپروازیهای «محمد بن سلمان» آغاز شده بود، شش سال طول بکشد؛ وگرنه بارها شعار پایان جنگ در مدت کوتاه را در اوایل حمله به یمن تکرار نمیکردند.
انقلاب مردم یمن به سه دهه استبداد «علی عبدالله صالح» و «منصور هادی» پایان داد و مقاومت ۶ ساله آنها مقابل تجاوز وحشیانه عربستان و امارات به بهانه بازگرداندن منصور هادی به قدرت، این امیدواری را برای مردم عرب و ملتهای دارای حکومتهای وابسته و غیر مردمی به وجود آورد که میتوان به موفقیت رسید و تلاش بیگانگان برای منحرف کردن انقلابهای مردمی و خفه کردن صدای مردم را بیتاثیر کرد.
در این میان، قدرت دفاعی ارتش و کمیتههای مردمی یمن با وجود محاصره همه جانبه با تکیه بر توان داخلی روز به روز در حال افزایش است؛ تحولات میدانی جنگ یمن، دست برتر مقاومت یمن در رویارویی با متجاوزان عربستانی در تمامی عرصهها را نشان میدهد. از آنجا که استراتژی عربستان در تجاوزگریاش به یمن بر حملات هوایی استوار بود، مقاومت یمن نیز استراتژی خود را بر ضربات موشکی به متجاوزان سعودی با تکیه با ظرفیتهای بومی استوار کرد. این حرکت دقیق و هوشمندانه به برتری بیش از پیش مقاومت یمن بر ائتلاف متجاوز سعودی در عرصه میدانی انجامیده است.
تحقیر سعودیها با عملیاتهای «موازنه بازدارندگی»ارتش و کمیتههای مردمی یمن از سال ۲۰۱۹، عملیاتهایی را با عنوان «موازنه بازدارندگی» در پاسخ به جنایت سعودیها آغاز کردند. مردم یمن با استفاده از هوش بالا و تکیه بر توانمندیهای داخلی خود، معادلات نبرد را به طور کامل دگرگون کردند. در ادامه این یادداشت، ۶ عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن با عنوان «موازنه بازدارندگی» را مرور میکنیم.
موازنه بازدارندگی اول
ارتش و کمیتههای مردمی یمن ۱۷ اوت ۲۰۱۹ بزرگترین عملیات هجومی خود را از زمان آغاز تجاوز ائتلاف سعودی - اماراتی علیه یمن با عنوان «موازنه بازدارندگی اول» انجام دادند. در این عملیات، ۱۰ فروند پهپاد بهطور همزمان، میدان نفتی و پالایشگاه الشیبه وابسته به شرکت آرامکو را در منطقه الربع الخالی در استان شرقی عربستان هدف قرار دادند. میدان نفتی الشیبه، یکی از ۱۰ میدان نفتی بزرگ جهان و دارای امتیازات و ویژگیهای منحصر به فرد است. عربستان روزانه نیم میلیون بشکه نفت از این میدان استخراج میکند؛ همچنین میدان نفتی الشیبه بیش از یک میلیارد بشکه ظرفیت ذخیره نفتی دارد.
اهمیت عملیات موازنه بازدارندگی اول در این بود که برای نخستین بار مقاومت یمن یک هدف را در فاصله ۱۲۰۰ کیلومتری انتخاب کرد و هیچکدام از سامانههای دفاعی عربستان موفق به رهگیری پهپادهای یمنی نشدند. در این عملیات از پهپاد دوربرد «صماد ۲» استفاده شد.
موازنه بازدارندگی دوم
۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹ یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در عملیاتی، تاسیسات نفتی عربستان را با ۱۰ فروند پهپاد هدف قرار داد. این عملیات که در نوع خود بزرگترین حمله پهپادی علیه زیربناهای حیاتی نفتی عربستان به شمار میرفت سبب خسارتهای سنگین به بخش نفت و گاز سعودیها و همچنین هیمنه و حیثیت سیاسی و نظامی ریاض شد.
در این عملیات دو پایگاه مهم نفتی عربستان یعنی البقیق و الخریص هدف قرار گرفتند. این عملیات باعث شد تا تولید نفت عربستان به میزان ۵۰ درصد یعنی ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد و بیش از ۳۰ میلیارد دلار خسارت به عربستان وارد شود. همچنین عملیات بازدارندگی دوم موجب افزایش ۱۹ درصدی قیمت جهانی نفت در آن زمان شد.
موازنه بازدارندگی سوم
«عملیات موازنه بازدارندگی سوم» ۲۱ فوریه ۲۰۲۰ انجام شد. این عملیات با دو موشک بالستیک «قدس»، ۱۲ پهپاد صماد-۳ و یک موشک بالستیک و دوربرد ذوالفقار انجام شد. در این عملیات شرکت آرامکو و اهداف حساس دیگر در «ینبع» (در غرب عربستان) با دقت هدف گرفته شد. نیروهای موشکی و پهپادی ارتش یمن در عملیات خود به ینبع، هشت مکان را در عمق این شهر صنعتی عربستان هدف قرار دادند.
این عملیات در آستانه نشست وزرای دارایی و سران بانک مرکزی «گروه ۲۰» در ریاض و همزمان با ورود «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه وقت آمریکا به عربستان انجام شد. عملیات موازنه بازدارندگی سوم در پاسخ به کشتار ۴۰ غیرنظامی یمنی در ۱۵ فوریه ۲۰۲۰ که بیشتر آنها زن و کودک بودند، انجام شد و معادلات سعودی برای آتشبس بدون محاکمه را به هم ریخت.
موازنه بازدارندگی چهارم
نیروهای مقاومت یمنی در عملیات «موازنه بازدارندگی چهارم» در ژوئن ۲۰۲۰، ریاض پایتخت عربستان سعودی را مورد هدف قرار دادند. به گفته یحیی سریع سخنگوی نیرویهای مسلح یمن «این عملیات با تعداد زیادی از موشکهای بالستیک و موشکهای بالدار قدس و ذوالفقار و هواپیماهای بدون سرنشین در عمق خاک عربستان انجام شده است». در این عملیات، وزارت دفاع و اطلاعات عربستان و پایگاه هوایی ملکسلمان و برخی مواضع نظامی در ریاض، جیزان و نجران هدف گرفته شد. این عملیات در واکنش به ادامه محاصره ظالمانه و تجاوز وحشیانه ضد ملت یمن انجام شد.
موازنه بازدارندگی پنجم
نیروهای هوایی و موشکی یمن ۲۸ فوریه ۲۰۲۱ یک عملیات تهاجمی بزرگ و مشترک را به سمت عمق عربستان انجام دادند. این عملیات با یک موشک بالستیک ذوالفقار و ۱۵ پهپاد از جمله ۹ هواپیمای بدون سرنشین صماد ۳ انجام شد که مکانهای حساس در ریاض را هدف قرار دادند. ۶ پهپاد «قاصف K۲» نیز اماکن نظامی را در مناطق أبها و خمیس مشیط هدف قرار دادند.
موازنه بازدارندگی ششم
نیروهای هوایی و موشکی یمن ۷ مارس ۲۰۲۱ نیز در عملیاتی مشترک و با ۲۲ موشک و پهپاد مناطق مهمی در عربستان سعودی را هدف قرار دادند. در این عملیات که «موازنه بازدارندگی ششم» نامگذاری شد، از یک موشک بالستیک ذوالفقار، ۷ موشک «بدر ۱» و ۱۰ فروند پهپاد «صماد ۳» و ۴ پهپاد «قاصف K۲» استفاده شد. در این عملیات، شرکت نفت ملی عربستان (آرامکو) در بندر نفتی «رأسالتنوره» و اهداف نظامی در شهر «الدمام» (شرق عربستان)، با ۱۰ پهپاد از نوع صماد ۳ و یک فروند موشک از نوع ذوالفقار هدف قرار گرفت. همچنین در عملیات موازنه بازدارندگی ششم با چهار پهپاد از نوع «قاصف K۲» و هفت موشک از نوع «بدر» مناطقی در «عسیر» و «جیزان» در جنوب عربستان هدف قرار گرفت.
زمینگیر شدن سعودیها با عملیات «نصر من الله»
در حالی که تمرکز ائتلاف متجاوز سعودی بر مقابله با عملیاتهای هوایی ارتش و کمیتههای مردمی یمن بود، این بار از زمین مورد حمله قرار گرفت. این عملیات که «نصر من الله» نام داشت، از ۱۵ اوت ۲۰۱۹ (۲۴ مرداد ۱۳۹۸) در محورهای مختلف جبهه نجران آغاز و به چندین مرحله تقسیم شد.
یگان موشکی و پهپادی نیز در کنار تیپهای پیاده نظام یمنی در این عملیات بزرگ شرکت کردند؛ عملیات زمینی ارتش و کمیتههای مردمی یمن گویای این است که توانمندی و قابلیت تهاجمی آن صرفاً به عملیات هوایی محدود نمیشود.
سرتیپ «عزیز الراشد» کارشناس نظامی درباره عملیات «نصر من الله» گفت: این عملیات بزرگ یک عملیات موفق به لحاظ اطلاعات نظامی، در اختیار داشتن تجهیزات نظامی مدرن و جنگ الکترونیک و اطلاعات کامل درخصوص جغرافیای منطقه و انتخاب و بکارگیری درست نیروها و یگانهای مختلف و مختصص بود.
مهمترین دستاوردهای این عملیات علاوه بر شکست ارتش متجاوز سعودی، دستیابی به غنائمی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود: آزادی و پاکسازی ۵۰۰ کیلومتر مربع از استانهای صعده و نجران و همچنین بازپسگیری سه ارتفاع بسیار مهم و راهبردی؛ انهدام بیش از ۱۰۰ خودروی زرهی و تکنیکال مزدواران؛ غنیمت گرفتن صدها خودروی دیگر که عمدتا با توپهای سنگین هستند؛ غنیمت گرفتن دهها دستگاه انواع خودروی مهندسی، شامل لودر، بلدوزر و گریدر؛ به اسارت گرفتن ۲۷۰۰ نفر، ۴۰۰ نفر در یک مرحله و ۲۳۰۰ نفر در مرحله دیگر؛ اسارت ۲۵ افسر و درجهدار ارشد سعودی که برخی از این افسران درجه سرهنگی به بالا دارند؛ به غنیمت گرفتن بیش از ۴ هزار قطعه سلاح انفرادی؛ به غنیمت گرفتن صدها قبضه مسلسل سبک و نیمه سنگین؛ به غنیمت گرفتن دهها قبضه انواع خمپاره انداز، نارنجکانداز؛ غنیمت گرفتن چندین قبضه توپ و راکتانداز مختلف؛ به غنیمت گرفتن تجهیزات بهداشتی و درمانی از جمله چندین دستگاه آمبولانس و اتاقهای عمل سرپایی.
نکته جالب توجه دیگر در عملیات «نصر من الله» این بود که حدود ۲۰۰ نفر از عناصر مزدور و نظامیان عربستانی در حالی که درصدد بودند خود را تسلیم نیروهای یمنی کنند، توسط جنگندههای سعودی هدف قرار گرفتند و کشته شدند. در واقع ائتلاف سعودی نشان داد که نه تنها کوچکترین نگرانی و ناراحتی بابت کشته شدن مزدوران خود ندارد بلکه حتی برای اینکه این نیروها اسیر نشوند، آنها را به عمد با بمباران هوایی به قتل میرساند.
عملیات البنیان المرصوصبا ادامه جنایتهای ائتلاف سعودی در یمن، عملیات «بنیان المرصوص» در آغاز سال ۲۰۲۰ انجام شد؛ در این عملیات علاوه بر منطقه نِهِم در صنعا به مساحت ۲۵۰۰ کیلومتر مربع مناطقی در دو استان مأرب و الجوف آزاد شدند. «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن ۲۹ ژانویه ۲۰۲۰ اعلام کرد: ۱۵۰۰ کشته، ۱۸۳۰ زخمی، صدها اسیر و حدود ۴۰۰ خودروی نظامی و زرهی غنیمت گرفته شده، ماحصل عملیات نظامی «البنیان المرصوص» نیروهای مسلح یمن است.
در این عملیات، صفوف نیروهای دشمن از هم پاشید و صدها تن از مزدوران گریختند. نیروهای مسلح یمن همچنین در عملیات البنیان المرصوص، ۲۶ عملیات موشکی و پهپادی علیه أبها، جیزان، نجران، پایگاه خمیس مشیط و شرکت نفتی آرامکو اجرایی کردند.
این عملیات در پهنه بسیار وسیعی علاوه بر مناطق غرب صنعا و چند استان پهناور واقع در شرق پایتخت به استان جیزان عربستان نیز تعمیم پیدا کرد؛ عملیاتی که بهصورت جنگهای نامتقارن انواع سلاحهای سنگین و سبک در آن بکار گرفته شد و علاوه بر آن نیروهای جنبش انصار الله تأسیسات نفتی شرکت آرامکو واقع در استان جیزان را نیز توسط موشکهای میانبرد و دوربرد مورد هدف قرار دادند. در این عملیات همانطور که گفته شد حدود ۲۵۰۰ کیلومترمربع از خاک یمن از وجود مزدوران ارتش سعودی پاکسازیشده و صدها تن از مزدوران و سربازان ارتش عربستان به اسارت درآمدند.
یکی از نکات مهم این عملیات، خنثی شدن حمله بزرگی بود که بهمنظور تسخیر صنعا و سیطره مزدوران سعودی بر این شهر تدارک دیده شده بود و با انجام عملیات البنیان المرصوص، آن حمله بهکلی به شکست انجامید. این عملیات از جمله عملیاتهایی بود که جنبش انصار الله و نیروهای مردمی یمن به غنائم جنگی فراوانی دست یافتند بهگونهای که به گفته ناظران مهمات و تسلیحات لازم برای چند عملیات مهم دیگر در اختیار نیروهای انصار الله قرار گرفت.
جمع بندی
عربستان و حامیان غربی آن، در حالی که خیال واهی فتح «سه هفتهای» یمن را در سر داشتند، اکنون ناباورانه ناکامیهای ائتلاف متجاوز سعودی را نظاره گر هستند و برای تحت الشعاع قرار دادن ناکامیهایشان بر شدت حملات به مردم یمن و کشتار کودکان و زنان و سالخوردگان یمنی میافزایند. جنگی که سعودیها به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی یمن به قدرت آغاز کردند، تاکنون نتیجهای جز خفت و خواری خودشان و بیش از ۱۰۰ هزار کشته، صدها هزار زخمی، حدود ۴ میلیون آواره و از بین رفتن زیرساختهای یمن به همراه نداشته است.
از سوی دیگر، عملیاتهای کوبنده ارتش و کمیتههای مردمی یمن بیانگر آن است که یمن همچنان مستحکم و مقاوم ایستاده است و ابتکار عمل را در صحنه رویارویی با تجاوزگری سعودیها در دست دارد. همچنین شکل گیری روحیه مقاومت، توانمندی نظامی بومی، استقبال مردم یمن از شهادت و نهراسیدن از مرگ به این معنا است که عربستان و متحدانش در جنگ علیه یمن به اهداف خود نخواهند رسید، کمااینکه تا امروز نیز به هیچ یک از اهداف اعلام شده خود نرسیدهاند.
عربستان سعودی در طول شش سال گذشته با زیرپا نهادن اصول اخلاقی و در سکوت شرمآور و بیکفایتی نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل بارها مردم تحت محاصره و دچار قحطی یمن را بمباران کرده است و مردم یمن نیز در پاسخ به این جنایتها با استفاده از توانمندی داخلی، از خود دفاع میکنند. این تحولات، اتخاذ تصمیمات و اقدامات فوری سازمانهای بین المللی جهت بازداشتن ائتلاف سعودی از جنایاتش علیه مردم یمن را ضروریتر کرده است.
نویسنده: محسن ایراندوست